Sjećanje na šehide Hadžeta: Proučen Jasin i najavljena izgradnja nišanskih memorijala

263

Četvrti septembar, trinaestu godinu zaredom, na vakufskom dobru Mearif, obilježen je sjećanjem na šehide Hadžeta. Nakon što su sandžački hafizi proučili suru Jasin, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice, muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Dudić je istaknuo važnost očuvanja sjećanja na šehide koji su stradali, izrazivši nadu da se nepravda i stradanje nedužnih nikada više ne smije ponoviti. Osim toga, pozvao je državne organe i lokalnu vlast da ubrzaju proces vraćanja oduzete vakufske imovine te da spriječe njenu dalju uzurpaciju.

Važan dio njegovog obraćanja bio je i najava izgradnje „nišana“, memorijala na vakufskom dobru Mearif. Muftija je uputio poziv Bošnjačkom nacionalnom vijeću da pruži podršku izgradnji ovog spomen obilježja, mjestu gdje će se svake godine okupljati kako bi se odali počast precima koji su dali svoje živote za svoju vjeru i domovinu.

Dudić je naglasio da će se buduće generacije sjećati zločina koji su se dogodili na Hadžetu, izražavajući uvjerenje da će se potomci onih koji su činili zulume stidjeti postupaka svojih predaka.

Zaključno, sjećanje na šehide Hadžeta i istina o događajima iz perioda 1944-45. godine predstavljaju obavezu svih Bošnjaka, kao i svih ljudi dobre volje.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.