Sjenica: Đaci školu pohađaju u seoskoj ambulatni!

461

Pet pešterskih prvaka u selu Gonje, koji su ove godine krenuli u školu po prva znanja, Vukovu azbuku savladaće, nećete vjerovati, u seoskoj ambulanti.

Naime, u ovom selu postojale su dvije škole i obje su sagrađane dobrovoljnim radom mještana. Posljednja, iako izgrađena od čvrstog materijala, sa stabilnim temeljima, zarasta u korov, jer lokalna samouprava nije imala sredstava da je renovira sa osnovnim priučnim sredstvima i zamjeni prozore, tvrde mještani.

„Svi smo učestvovali, sakupili novac kako bi prepokrili krov da ne prokišnjava. Donirali su pomoć i oni koji su odavno otišli iz ovog kraja, ali su porijeklom iz Gonja i na kraju iz opštine su nam kazali da oni nemaju sredstava za krov.

– Oko škole je bila šuma koju smo isjekli i istrugali za krovnu konstrukciju, međutim ni tada nisu reagovali iz lokalne samouprave, a građa stoji spakovana unutar škole umjesto đaka. Objekat se pretvorio u ruglo i skladište, jer se doterava svo smeće koje ne služi drugim školama. Na kraju djeca su nam umjesto u školu krenula u ambulantu, gdje se svakodnevno sreću sa bolesnim ljudima koji dolaze na injekcije i infuzije”, rekao je mještanin Dragan Čvorović.

Inače, prema riječima Slobodana Vučkovića cio kompleks gdje je sagrađena škola prije jednog vijeka, a danas i ambulanta poklonio je svojim komšijama djed Kuja Biberovića mještanina Gonja.

„Taj čovjek je bio potpuno nepismen ali je i prije sto godina znao koliko je potrebna škola narodu i vidio je daleko dalje od mnogih danas”, rekao je Vučković.

Predsjednik MZ Džanko Mašović kaže da je još prije nekoliko godina pozvao predstavnike lokalne samouprave i mještane da pokušaju da riješe problem.
„Došao je predsjednik i vidio je situaciju kakva je, međutim od tada pa do danas tu ništa nije urađeno”, rekao je Mašović.

Izvor: Sandžak danas/Kurir/RINA