SJENICA: ELZAN BIBIĆ UČESTVOVAO U PROJEKTU DJEČIJE INTEGRACIJE MIGRANATA SA LOKALNOM SREDINOM! (FOTO)

843

Učenici Tehničko-poljoprivredne škole iz Sjenice i njihovi vršnjaci iz Centra za azil koji se nalazi u ovom mjestu učestvovali su u četvrtom od ukupno pet planiranih događaja u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije, a u okviru projekta „Hi5 Happy Caravan“ koji ima za cilj integraciju djece migranata u lolakno društvo. Gost događaja bio je naš mladi atletičar Elzan Bibić.

Učesnici su se oprobali u kriketu i „fudbalu 3“, igri koja je osmišljena tako da stavlja akcenat na fair play i jednakost. Kriket je izabran jer je među popularnijim sportovima u zemljama odakle dolazi najveći broj migranara koji se zadržavaju u Srbiji.

Elzan Bibić na početku je poveo zagrevanje, a na kraju druženja svoj djeci je uručio učesničke medalje.

„U Sjenici smo imali više učesnika nego na prethodnim događajima. Imali smo oko 80 djece mahom srednjoškolskog uzrasta. Bila je jako lijepa atmosfera i mislim da su djeca jako lijepo reagovala. Zanimljivo je da iako je kod nas kriket kao sport tek u razvoju, da su djeca koja su se prvi put susrela sa kriketom veoma pozitivno reagovala,“ rekla je Mirjana Ivković, koordinator projekta.

Učesnicima, odnosno Tehničko-poljoprivrednoj školi, kao i Centu za azil poklonjene su lopte i sportski rekviziti koji će omogućiti da djeca nastave da se bave fizičkom aktivnošću.

Prije Sjenice „Hi5Happy Caravan“ imao je tri stanice. Događaji su održani u u Bogovađi, Bani Koviljači i Vranju, a predviđeno je da se završni događaj održi u maju mesecu u Beogradu.

Olimpijski komitet Srbije realizuje projekat „Hi5 Happy Caravan“ kroz program Međunarodnog olimpijskog komiteta „Young Change Makers+“, uz podršku kompanije Panasonic, a u saradnji sa Grupom 484, Kriket federacijom Srbije i organizacijom ENGSO kroz projekat ASPIRE.

Događajima je prethodio seminar „Inkluzija migranata u društvo kroz sport i igru“, koji je održan u septembru 2018. u prostorijama Fudbalskog Saveza Srbije u Staroj Pazovi.

Kurir sport

Foto: Starsport