Sjenica: Mještani zbog neispunjenih obećanja ponovo blokirali deponiju/Mujagić: Sjenica nikad čistija

563

Revoltirani mještani pet sjeničkih sela koja se nalaze u blizini deponije Goveđak, na koju se odlaže otpad iz Sjenice, prije nekoliko dana stavili su katance na ulazne kapije deponije. Odlaganje smeća sprikečili su i početkom aprila kada im je obećano da će se sanacija uraditi u roku od šest mjeseci, što se nije dogodilo. Ovog puta, kako kažu, dovoz smeća će braniti glavama, ekološki teror više trpiti neće. U opštini tvrde da se mještani ponašaju protivzakonito, da su obećano uradili te da, kako kaže predsjednik opštine Sjenica, iza svega stoji politika, mještanima sela prikete krivičnim prijavama.

Opštinski sud u Sjenici, poslije prve blokade Goveđaka od strane seljana, donio je početkom arila ove godine rješenje kojim je naloženo da se deponija u roku od šest mjeseci sanira, da se otpad odlaže pod posebnim uslovima i pronađe drugo rješenje za deponovanje. Strpljivo su čekali mještani ali se ništa nije desilo, ono što je i urađeno nije dalo nikakve rezultate. Odlučili su da zaustave agoniju pa su na kapije deponije stavili katanac, dovoz smeća iz Sjenice je blokiran.

„Dogovorili smo se i ja sam stavio katanac. Ništa se nije popravilo za šest mjeseci, psi lutalice su i dalje ovdje, odlaže se i dalje klanični otpad, deponija gori mjesecima a oni je još zatpavaju građevinskim otpadom i tako dodatno otežavaju sanaciju. Predsjednik tada nije pristao da se deponija zatvori ali je sve drugo prihvatio. Mi smo zahtjevali da se uradi projekat sanacije, obećao je ali projekta nema. Sada kaže da projekat radi Ministarstvo ekologije što su sve čiste laži. Nema obećanih kontejnera za zamrzavanje klaničnog otpada, spaljivan je u jednoj sjeničkoj klanici, što je zakonom zabranjeno, ali je i ta spalionica izgorila, klanični otpad je na deponiji, noću su ga dovozili. Dovoze se auto gume koje gore, cijelo ljeto je gorio otpad na deponiji. Sve što su uradili za šest mjeseci je postavljanje 20 metara ograde i uklonili su kućice za kerove ali ne i njih, koje su obećali smkestiti u azil, od toga nije bilo ništa“, priča za Nova.rs ogorčen mještanin Nebojša Vasojević.

Vasojević dodaje da za sanaciju postoje dvije odluke o zatvaranju deponije. Prvu je još 2009. godine donijelo Ministarstvo ekologije a drugu prije šest mjeseci Opštinski sud u Sjenici. Pored svega mještani se guše u dimu, djecu svakodnevno prate u školu Braneći ih od pasa kojih je puna deponija i koji redovno napadaju stoku. Sitnu stoku kolju a zbog ujeda, krave i ostalu krupniju stoku, vlasnici često moraju na prinudno klanje.

Psi i gavranovi uništavaju hektare useva pa su se zbog ovog problema neki seljani i odselii i digli ruke od svoje zemlje i ognjišta, ostali su riješili da se bore do kraja.

„Javno sam rekao, samo preko moje mrtve glave će više gore deponovati otpad, tačka. Moji preci ovdje datiraju od Kosovskog boja, đed mi ima sedam Balkanskih spomenica, Ivan Vasojević je poginuo na Košarama za ovu državu a da me ćeraju otpadom sa vjekovnog ognjišta, e pa neće. Ne plašim se ničega i nikoga, nikad nisam u zatvoru bio, al’ ga se ne plašim, glavom ću se boriti. Pet je sela oko deponije, imamo više od 300 potpisa mještana koji su ugroženi, sve su to srpska sela a sad još pričaju da mi njih nacionalno ugrožavano, mi da ugrožavamo Sjenicu na nacionalnoj osnovi čije stanovništvo je muslimansko 90%, to su besmislice“, dodaje Vasojević.

Predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić kaže da je nesanitarna deponija Goveđak ponovo blokirana na nezakonit način i da ne postoji nijedan razlog za to, sem politike.

„Mi smo ispunili sve na šta smo se prije šest mjeseci obavezali, blokada je potpuno bezrazložna. Ubijeđen sam da sve ovo ima političku pozadinu i da neko vrši pritisak na aktuelnu vlast. Nekom smeta stanje stvaranja boljih uslova za život jer Sjenica nikada nije bila čistija. Krenuli smo i sa iznošenjem smeća i sa seoskog područja, sanirali smo 30-40 divljih deponija u selima. Ministarstvo životne sredine je preuzelo na sebe da izradi projekat sanacije i rekultivacije deponije Goveđak. Mi smo se prije šest mjeseci obavezali da uvedemo dvadesetčetvoročasovni nadzor nad deponijom, što smo uradili. Uklonili smo kućice za pse, obvezali smo se da se ne baca klanični otpad, jedna firma u Sjenici ga je spaljivala, prije nekoliko dana je nažalost izgorila a da li je to dozvoljeno, nije naša ingerencija. Ne vidim da je deponovanje građevinskog otpada problem, ako je dovožen“, rekao je za naš portal Mujagić.

Predsjednik sjeničke opšine kaže još i da su, poslije utvrđivanja identiteta ljudi koji su blokirali deponiju, što je uradilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, protiv tih lica podnijete tužbe od strane opštine. Kaže i da će lično on, protiv svakog pojedinca podnijeti i krivične prijave. Mujagić, koji tvrdi da iza svega stoji politika i da cio slučaj ima političku pozadinu, nije znao da nam odgovori koja politika i politička opcija je u pitanju.

Mještani ugroženih sela, sa druge strane ne odustaju. Kažu da svakodnevno obilaze zaključanu deponiju i da će se svojim tijelima i životima suprostaviti onima koji pokušaju da i dalje deponuju otpad na Goveđak.

Nova
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.