Sjenica: Novi nazivi ulica, pročitajte koje su značajne ličnosti dobile ulicu

701

Skupština Opštine Sjenica usvojila je na posljednjoj sjednici odluku o nazivima ulica i trgova na teritoriji te lokalne samouprave na osnovu koje će pojedine ulice prvi put ponijeti nazive po značajnim ličnostima iz tog kraja, bošnjačke, srpske i svjetske historije.

Odlukom Skupštine Sjenice ulice u ovoj Opštini dobili su, između ostalih, Musa Ćazim Ćatić, Isa-beg Ishaković, Kulin ban, Ćamil Sijarić, Avdo Međedović, Skender Kulenović, Mak Dizdar, Ahmed Vali, Ejup Mušović, Ismet Rebronja, Safet Isović, kralj Tvrtko, Alija Izetbegović i Muhamed Hevaji Uskufi.

Kada je riječ o znamenitim ličnostima iz srpske historije i kulture, ulice u Sjenici nazvane su po kraljevima Petru i Stefanu Urošu, Svetom Savi, Jovanu Cvijiću, Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Karađorđu, Desanki Maksimović, Vuku Karadžiću, Petru Bojoviću, Branislavu Nušiću i Milenku Vesniću.

Među znamenitim osobama iz svijeta po kojima su nazvane ulice u Sjenici su Vilijem Šekspir, Čarls Dikens, Fjodor Dostojevski, Franc Kafka, Luj Paster, Gabrijel Markez i Lav Tolstoj.

Jedna ulica u Dugoj Poljani ponijela je naziv po doktoru Dževadu Ljajiću koji je poginuo u padu helikoptera Vojske Srbije 2015. godine, prilikom transporta životno ugrožene bebe iz Novog Pazara u Beograd.

Svoje ulice dobili su i pripadnici Vojske Jugoslavije Zoran Rakočević i Ivan Vasojević koji su poginuli u bici na Košarama 1999. godine, kao i Šemso Midović, Sulejman Balić i Šefket Halilović koji su stradali u Prvom svjetskom ratu, prilikom odbrane Beograda 1915. godine.

Predsjednik lokalnog parlamenta Sjenice Muhedin Fijuljanin kazao je radiju Sto plus da je tom odlukom imenovano 777 ulica i zaselaka na teritoriji opštine i da sada na gradskom području, umesto 38, postoje 204 ulice.

“Od toga, 39 ulica nosi nazive po tradicionalnim geografskim toponimima, dok su ostale nazvane po znamenitim ličnostima od kojih su oko 70 odsto Bošnjaci, a ostalo Srbi. Vodili smo računa da ulice nazovemo po osobama kojima se neće vrijeđati vjerska i nacionalna osjećanja stanovnika Sjenice”, izjavio je Fijuljanin.

On je naveo da je Odluka, prije usvajanja na sjednici Skupštine Sjenice, odobrena od strane lokalnog Savjeta za međunacionalne odnose, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Fijuljanin je dodao da će troškove obilježavanje novih ulica snositi Vlada Srbije, a da zbog savremene tehnolgoije i biometrijskih dokumenata građani Sjenice neće imati većih izdataka zbog promjene naziva ulica.

(N. Kočović, Radio sto plus)