SKANDAL!! Majice sea likovima Karadžića, Mladića i Mihailovića u muslimanskom Starom Baru

SKANDAL!! Majice sea likovima Karadžića, Mladića i Mihailovića u muslimanskom Starom Baru

603

Posljednjih dana, Bar je ponovo postao centar pažnje zbog kontroverznih pojava – majica sa likovima Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Draže Mihailovića, izloženih u samom srcu Starog Bara. Ova slika nije samo simbol prošlosti ili nevine nostalgične uspomene; ona je živi podsjetnik na podjele koje još uvijek tinjaju unutar društva.

Amar Borančić, odbornik Liberalne partije, jasno je stavio do znanja da Bar neće tolerisati ovakve provokacije. On ističe da je Bar grad koji je odolio mnogim izazovima kroz vjekove, ali neće dozvoliti da se mržnja i podjele šire pod parolom slobode izražavanja.

“Bar je grad koji vjekovima živi jednim dahom, bez obzira na sve različitosti, i koji je u svakom vremenu odolio mržnji i pokušajima podjele njegovih ljudi po naciji, vjeri ili bilo kojoj osnovi. Bar pripada svakom, osim onima koji žele da šire mržnju i smutnju, za takve ideje i pojedince ovđe nema i ne može biti mjesta”, poručuje Borančić u saopštenju.

Pojava majci sa slikama osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Draža Mihailovića, i to, navodi on, ni manje ni više, nego u srcu Starog Bara, mora biti i biće sankcionisana i neće joj biti mjesta u Baru.

“Ovo je samo nesrećna ilustracija pogubne svađalačke politike mržnje koja posljednjih par godina pokušava da se nametne u Crnoj Gori i u Baru pa se nažalost i danas moramo baviti temema koje smo vjerovali da su davno prevaziđene. Kakva se šalje poruka, osim uznemirenim komšijama, i svima koji posjećuju jednu od najprometnijih turističkih destinacija u Baru i dočekuju ih ovakve slike i kakav utisak nose o našem gradu?”, upitao je on.

Reakcija javnosti na ovaj incident nije izostala. Ogorčeni građani se pitaju kakvu poruku šaljemo turistima i posjetiocima jedne od najljepših crnogorskih destinacija. Da li smo kao društvo zaista prevazišli teška vremena ili smo zaboravili lekcije koje nam je prošlost podučila?

“Javno negiranje genocida, slavljenje ratnih zločina i širenje nacionalne i vjerske mržnje krivično je djelo za koje neko mora da odgovara i prema odredbama Krivičnog zakonika i prema svim međunarodnim regulama čiji je Crna Gora potpisnik, pa očekujemo i od tužilaštva reakciju po službenoj dužnosti ili ćemo biti prinuđeni da reagujemo kao predstavnici građana u Skupštini Opštine”, poručuje on.

Tužilaštvo, kao čuvar zakona, sada stoji na ispitu. Ignorisanje ovakvih provokacija može poslati pogrešnu poruku – da je propagiranje ratnih zločinaca prihvatljivo ili bez posljedica. Borančić i njegove kolege pozivaju tužilaštvo da hitno reaguje, kako bi se očuvala pravna sigurnost i poslao jasan signal da takvo ponašanje nema mjesta u demokratskom društvu.

Nadamo se da će politički lideri u Crnoj Gori takođe pokazati jasan stav prema ovakvim pojavama, čvrsto podržavajući vladavinu prava i evropske vrijednosti koje su temelj modernog crnogorskog društva.

Ovaj incident je podsjetnik da se ne smijemo umoriti u borbi protiv nacionalne i vjerske mržnje. Ako ne reagujemo sada, možemo se suočiti sa ozbiljnim posljedicama u budućnosti.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *