SKANDAL na Kosovu! Prebijeno dijete bošnjačke nacionalnosti!

1063

U osnovnoj skoli “7. septembar” u Vitomirici izvršeno je vršnjačko nasilje tako što je pretučen učenik bošnjačke nacionalnosti. Tom prilikom Emilija Redzepi, predsjednica NDS-a je dala sljedeću izjavu:
“Ovo je jezik mržnje i podsticaj drugih. Tražim odgovornost i kaznu!”

Kako javljaju izvori iz multietničke osnovne skole “7. septembar” u Vitomirici koja broji oko 900 učenika koji uče nastavu na dva jezika, albanskom i bosanskom, od kojih je oko 600 albanskih učenika i 300 bošnjačkih, incident se desio u četvrtak, i to za vrijeme velikog odmora. U školskom dvorištu od strane nekoliko albanskih učenika napadnut je i pretučen učenik bošnjačke nacionalnosti, Emir Halilović, koji je lakše povrijeđen.

Na tu informaciju gdje video-zapis kruži društvenim mrežama čiji je autor “Edonit” pod pogrdnim nazivom ‘Ka shku Boshnjaku’ tj. ‘Otišao je Bošnjak’ reagovala je predsjednica NDS-a Emilija Redzepi koja javno osuđuje svaku vrstu vršnjačkog nasilja, a pogotovu nasilja nad bošnjačkim učenikom od strane albanskih učenika pomenute osnovne škole u Vitomirici gdje je kontaktirala i Ministra unutrašnjih poslova Kosova, Ekrema Mustafu, te Ministra obrazovanja Kosova, Shuqrija Bitiqija, koji su, svaki iz svog domena posla, istakli da će se već u ponedjeljak više znati za taj nemili događaj gdje se raspiruje međuetnička mržnja te da će reagovati zakonski državne službe koji su pod njihovom ingerencijom.

Nama preostaje da se nadamo da ubuduće neće biti ovakvih nemilih događaja koji ne dolikuju životu i multietničkoj sredini kakva je Vitomirica. Iz nasih izvora saznajemo da je tri učenika albanske nacionalnosti koji su učestvovali u prebijanju bošnjačkog učenika Emira Halilovića Uprava škole suspendovala na tri dana.
Vise informacija o pomenutom događaju u ponedjeljak…

Preuzeto sa FB profila Vinetu Ganić

Izvornu obajvu možete pogledati na ovom linku https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=447510202587286&id=120692711935705