SKANDALOZNA IZJAVA: Srpski jezik se povlači pred nekakvim bosanskim usred Srbije!

SKANDALOZNA IZJAVA: Srpski jezik se povlači pred nekakvim bosanskim usred Srbije!

825

UPRAVNICI katedri Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu obavješteni su nedelju dana pred upis nove generacije studenata da je broj budžetskih mjesta na katedrama za srpski jezik i srpsku književnost smanjen za po dvadeset. Ovo je izazavalo revolt profesora na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima koji smatraju da Ministarstvo, ukidajući ova budžetska mjesta, direktno umanjuje zainteresovanost budućih studenata za nacionalne grupe.

Istovremeno, drugo ministarstvo veliki dio svog angažmana bazira upravo na akciji “Negujmo srpski jezik”.

– Umanjujemo zainteresovanost za studiranje srpskog jezika i književnosti u momentu kada Odbor za standardizaciju srpskog jezika i druge institucije koje se brinu o srpskom jeziku ulažu ogromne napore da bi spriječile akreditaciju studijske grupe za tzv. bosanski jezik Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Srpski jezik se povlači pred nekakvim bosanskim usred Srbije – kaže za “Novosti” upravnik Katedre prof. dr Rajna Dragićević i citira posljednju rečenicu u prijedlogu nastavnog plana za “bosanski” koja glasi:

– Studijski program sadrži dovoljno elemenata srpskog jezika i književnosti čime se studenti osposobljavaju za izvođenje nastave srpskog jezika i književnosti u osnovnim školama.

Ona se pita da li ćemo dopustiti da u srpskim školama srpski jezik predaju novopazarski stručnjaci za “bosanski” jezik.

Prof. Dragićević podsjeća i da se Odbor za standardizaciju, katedre za srpski jezik širom Srbije i druge institucije zalažu za uvođenje srpskog jezika kao obaveznog predmeta na svim fakultetima i dodaje da je, ako se ovaj plan ostvari, potreban veći, a ne manji broj profesora srpskog jezika.

Takođe, ističe naša sagovornica, najveći broj studenata koji završi nacionalne grupe ostaće u zemlji, mnogi od njih će se vratiti u rodno mjesto.

Filološki fakultet treba da uvodi izučavanje novih jezika i kultura, ali ne na račun srpskog jezika i književnosti. Možemo pozdraviti uvođenje kineskog ili bilo kog drugog jezika u osnovne škole, ali nikako to ne treba učiniti tako što će se umanjiti fond časova srpskog jezika – upozorava prof. Dragićević.
Nedopustivo je, naglašava naša sagovornica, da brigu o nacionalnom identitetu dovodimo u pitanje zato što prošle godine budžet nije bio popunjen!

– Neće, nažalost, biti popunjen ni ove, a vjerovatno ni sljedeće, ali bi bilo bolje da se angažujemo na povećavanju interesovanja budućih studenata za nacionalne nauke nego da ih ukidamo. Niko se osim nas samih neće i ne može brinuti o našem opstanku – zaključuje naša sagovornica.

PROTESTNO PISMO DEKANU

KATEDRE za srpski jezik i srpsku književnost uputile su juče protestno pismo dekanskom kolegijumu i Naučno-nastavnom vijeću Filološkog fakulteta u kome traže da se ništa ne mijenja nedelju dana pred upis brucoša, pa ni budžetske kvote za upis. Time se, ističu, krši i procedura jer odluku o upisnim kvotama može da donese samo Nastavno-naučno vijeće.

Izvor: Sandžak danas/Novosti.rs
Foto: Wikipedia