Skupštinskim poslanicima Demokratskog fronta određeno zadržavanje(video)

495

Trojici Skupštinskih poslanika ostali u pritvoru i prijeti im zatvorska kazna od tri mjeseca do pet godina, dok će protiv ostalih biti pokrenuti prekršajni postupci.
Skenderagić o saslušanjima Zogovića, Mandića i Kneževića

Nakon što je zastupniku Demokratskog fronta u crnogorskom parlamentu Milunu Zogoviću određeno zadržavanje do 72 sata, istu je mjeru Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odredilo i njegovim stranačkim kolegama Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Trojica zastupnika opozicije zadržana su zbog jutrošnjeg incidenta u Skupštini Crne Gore kada su htjeli zaustaviti izglasavanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, javio je Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Preostalih 19 osoba, većinom zastupnika Demokratskog fronta, jutros je pušteno na slobodu.

Iz Demokratskog fronta kažu da su Mandić, Knežević i Zogović stupili u štrajk glađu, te da će odbijati hranu sve dok im bude trajala mjera pritvora.

“Ovo neće prepasti nikog u Crnoj Gori. To neka zna Milo Đukanović. Siguran sam da će da nas prati i narod, koji zna da ovo vodi novim otimačinama. Ne samo otimačini crkvene imovine, nego i druge vrste otimačine. Dešavaju se strašne stvari širom Crne Gore. Hapse se naši ljudi i u drugim gradovima”, rekao je Slaven Radunović, parlamentarni zastupnik Demokratskog fronta.

Iz te stranke poručuju kako je u Skupštini Crne Gore “proveden državni udar” policijskim privođenjem njihovih članova. Kažu da nisu izazvali incident, nego da su branili temeljne vrijednosti Crne Gore, pokušavajući spriječiti izglasavanje zakona, javlja Skenderagić.

Saslušanja u svojstvu osumnjičenika
Prethodno je Osnovno državno tužilaštvo potvrdilo je da je, po nalogu državnog tužioca, Uprava policije lišila slobode tri lica – Andriju Mandića, Milana Kneževića i Miluna Zogovića, navodeći njihove inicijale.

Nakon saslušanja, navedeno je, državni tužilac će donijeti odluku o daljem postupanju.

Situacija je u Podgorici normalizirana, nakon cjelodnevne blokade crnogorske prijestolnice u četvrtak zbog nenajavljenih protesta protivnika Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je rano jutros usvojen uz povišene tenzije, incidente i privođenja zastupnika opozicionog Demokratskog fronta (DF), prenosi agencija Beta.

U glavnom gradu Crne Gore mirno, a sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i nekoliko stotina pristalica te crkve, koji su se od jučer u znak protesta okupili na jednoj od glavnih gradskih saobraćajnica, razišli su se rano jutros pošto je Skupština izglasala zakon.

Deblokirane saobraćajnice
Policija je deblokirala ulazne i izlazne saobraćajnice ka Podgorici i iz nje, koje su jučer u znak protesta, a na poziv DF-a blokirale pristalice tog saveza. Policija je privela približno 20 osoba zbog blokade saobraćaja, objavili su mediji u četvrtak.

U policiji, po navodima tamošnjih medija na koje se poziva Beta, i dalje traje saslušanje 18 zastupnika DF-a uhapšenih poslije sinoćnjeg incidenta u Skupštini Crne Gore, uoči izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Tanjug je naknadno objavio da su svi poslanici opozicionog Demokratskog fronta, osim Andrije Mandića, Milana Kneževića i Miluna Zogovića, pušteni su iz pritvora.

Po ocjeni tužilaštva, Zogović je osumnjičen za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a Mandić i Knežević za sprječavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Svoj trojici se na teret stavlja da su napali odnosno sprječavali da radi Ivana Brajovića.

Njih trojica su u pritvorskim prostorijama podgoričkog Centra bezbjednosti.

Prijeti im zatvorska kazna od tri mjeseca do pet godina, dok će protiv ostalih biti pokrenuti prekršajni postupci.

Premijerove optužbe
Zastupnici DF-a su tokom rasprave o zakonu pozvali na sukobe, a potom su, nakon što su zastupnici vladajuće većine odbili amandmane Mitropolije crnogorsko-primorske na zakon, izazvali teške incidente u Skupštini. Oni su skupštinskoj sali bacili pirotehničko sredstvo, lomili inventar, gađali bocama zastupnike vladajuće većine i opozicionog SDP, te fizički nasrtali na njih.

Zbog toga su privedeni u policiju, a predsjednik Skupštine Ivan Brajović im je izrekao mjeru zabrane prisustva sjednici u narednih 15 dana.

Nakon hapšenja, zastupnici vladajuće većine i opozicionog SDP su usvojili zakon.

Premijer Duško Marković, koji je tokom cjelodnevne rasprave u Skupštini sa zastupnicima „branio“ Vladina rješenja, rano je jutros, poslije usvajanja Zakona, osudio ponašanje zastupnika DF-a i poručio kako „ne očekuje radikalizaciju situacije“ u Crnoj Gori.

„Osuđujem ovaj čin, on je neprimjeren i neodgovoran prema drugim poslanicima i neodgovoran prema građanima Crne Gore, ali vjerujem da će ovo biti dobro iskustvo za sve i da se ovo više nikada neće ponoviti“, kazao je on.

Pitanje odgovornosti
Za sada nije poznato kakvi bi mogli biti potezi Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) SPC i da li će biti novih okupljanja.

U saopćenju objavljenom jutros, mitropolija svu „odgovornost za posledice donošenja Zakona o slobodi veroispovesti“ pripisuje zastupnicima koji su glasali za njegovo usvajanje, Vladi koja ga je predložila, i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

„Svu odgovornost za posledice donošenja ovakvog Zakona snose direktno poslanici, Vlada, predsednik Crne Gore… naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom naše zemlje, nečuvene deobe i mržnju i uvodeći Crnu Goru u situaciju koja nikome dobra doneti ne može. Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji“, saopćeno je iz MCP-a.

Mitropolija zakon smatra „diskriminatornim i neustavnim“.

Navodi kako je odbijanjem njenih amandmana i usvajanjem zakona „potvrđena sumnja“ te crkve o „otimačini“ imovine Pravoslavne crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je „proklamovao predsednik te partije i predsednik Crne Gore – stvaranju/ ‘obnovi’ nove, državne, podobne i poslušne režimu ‘autokefalne crnogorske pravoslavne crkve'“, prenosi Beta.

Izvor: Al Jazeera i agencije