Slovenija priznala Palestinu: Velika podrška u parlamentu

Slovenija priznala Palestinu: Velika podrška u parlamentu

299

Slovenačka narodna skupština je danas na vanrednoj sednici podržala odluku vlade o priznanju Palestine kao nezavisne i suverene države, prenosi slovenačko Delo. Ova odluka predstavlja značajan politički korak, jer je Slovenija postala 147. članica Ujedinjenih nacija koja je priznala Palestinu kao nezavisnu državu.

Za priznanje je glasalo 52 od 53 prisutnih poslanika, a izostanak bilo kakvog protivljenja naglašava široku parlamentarnu podršku za ovu odluku. Samo jedan poslanik nije bio prisutan na glasanju, čime se dodatno potvrđuje konsenzus unutar slovenačkog parlamenta.

Odluka je usledila nakon što je opoziciona Slovenačka demokratska stranka (SDS) blokirala prethodnu sednicu, zahtevajući raspisivanje savetodavnog referenduma o priznanju Palestine. SDS je na plenarnoj sednici ponovo predložila referendum, ali je vladajuća koalicija odbila taj predlog na vanrednoj sednici, omogućivši glasanje koje je rezultiralo priznanjem.

Priznanje Palestine od strane Slovenije dolazi u trenutku kada se međunarodna zajednica sve više bavi pitanjem palestinskog suvereniteta, što čini ovaj potez slovenačke vlade još značajnijim. Ova odluka ne samo da utiče na međunarodne odnose Slovenije, već i šalje snažan signal podrške Palestincima u njihovim težnjama za nezavisnošću.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *