Službeno je ‘siromah’, pogledajte bogastvo Putinovo…

1158

Vozi Ladu Nivu, živi u stanu od 70-ak kvadrata i ima nešto keša na računu. Baš skromno živi taj Putin. Barem prema službenim podacima. Oni neslužbeni, ali pouzdaniji, kažu i da ima do 200 milijardi dolara…
Zaštitite svoje biljke od štetnih nametnika pomoću aku šprice s metalnim produžetkom

Kad je službeni Kremlj prije tri godine objavio imovinsku karticu Vladimira Putina, nitko imalo razuman nije mogao napraviti ništa drugo nego nasmijati se. U njoj je navedeno kako predsjednik Putin zarađuje oko 140.000 dolara godišnje te je ponosni vlasnik stana od 77 metara kvadratnih s garažom od 18 metara kvadaratnih u St. Peterburgu. Naveli su i da posjeduje dva “GAZ M21” automobila, automobil Lada Nivu te prikolicu za kamper. Dodali su i da ponekad koristi stan u Moskvi od 120 kvadrata, ali nije navedeno da je on njegov vlasnik.

E sad. Kombinirana vrijednost ta tri automobila i prikolice je, prema specijaliziran portalima, negdje oko 35.000 dolara. Kad pogledamo tržište nekretnina, stanovi u “Veneciji sjevera” i nisu baš najjeftiniji. Za 70-ak kvadrata u centru grada ili boljoj četvrti trebate izdvojiti od 300.000 do nekih 800.000 dolara. Prije razvoda od supruge Ljjudmile , Putin je 2012. godine u svoju imovinsku karticu upisao ukupne vrijednosti 500.000 dolara. Što je, kad pogledamo njegova primanja i stvari koje je naveo da posjeduje, otprilike točan iznos.

Ali vjeruje li neko zapravo da je Putin ‘težak’ tek oko 500.000 eura? Pa i ne baš. Vozi Ladu Nivu, živi u stanu od 70-ak kvadrata i ima nešto keša na računu. Baš skromno živi taj Putin. Barem prema službenim podacima. Oni neslužbeni, ali pouzdaniji, kažu i da ima do 200 milijardi dolara…

Russian President Putin attends a meeting in Moscow

Ali vjeruje li netko zapravo da je Putin ‘težak’ tek oko 500.000 eura? Pa i ne baš.

Ovisi koga pitate, gospodin Putin vrijedi između 70 i 200 milijardi dolara te spada među najbogatije svjetske vođe. Bivši financijski savjetnik ruske vlade Stanislav Belkovski u jednom intervjuu rekao je kako vjeruje da je Putin ‘težak’ oko 70 milijardi dolara, dok američki menadžer za investicijske fondove Bill Browder tvrdi da na računima ima više od 200 milijardi dolara.

Magazin Forbes navodi tri potencijalna puta do Putinova bogatstva.

Prvi je vezan uz bivšeg oligarha, nekoć najbogatijeg čovjeka u Rusiji, Mikaila Hodarovskog, koji je 2003. godine završio u zatvoru zbog optužbi za financijske prevare i neprijavljivanje poreza. On je to optužbe oduvijek odbacivao, a većina analitičara smatra kako je upravo Putin direktno naredio da se Hodarovskog skloni zbog kritika njegovoj vlasti. Kompanije koje je posjedovao su raskomadane, novac je zamrznut. Kad je 2017. godine govorio pred kongresom, Browder je iznio tvrdnju da je to bilo Putinovo upozorenje ostalim olagarsima u Rusiji.

– Dajte mi 50 posto bogatstva, a ja vam ostavljam drugu polovicu. Inače ću uzeti sve – bile su Putinove riječi prema Browderu.

Druga teorija smatra kako se Putin obogatio namještanjem poslova obitelji i prijateljima. Njegove ruke su tad čiste, džepovi ‘prazni’, jer taj novac ne pripada njemu. Službeno.

– Velik broj suradnika, prijatelja, članova stranke i bliže i dalje obitelji na svojim računima vjerojatno čuva Vladimirove miljune – pisao je Forbes.

Russian President Vladimir Putin spends vacations in Siberia

Treća i zadnja teorija je da Putin želi da ljudi misle da je on bogatiji nego što je. Jer on, u principu, nema potrebe za novcem.

O toj teoriji je još 2014. godine pisao kolumnist Bloomberga Leonid Beršidski.

– Njegova je cijela država. Jedna njegova riječ je dovoljna da bilokoga pretvori u milijunaša, jedna njegova zapovjed dovoljna je da natjera kompaniju da proda svoj udio njegovim prijateljima po ‘bagatela’ cijenama – napisao je tad.

Često ga opozicija u Rusiji napada da je vlasnik raznih luksuznih palača po državi, ali Moskva uvijek ima spreman odgovor.

– Te stvari nemaju veze s predsjednikom Putinom.

Sergei Pugačev, prognani ruski bankar koji je nekoć blisko surađivao s Putinom, dao je možda i najbolji odgovor na pitanje “Koliko je Putin bogat?”

– To je nemoguće izračunati. Sve što pripada Rusiji pripada Putinu. Dok god je na vlasti, on će biti najbogatiji čovjek na svijetu – rekao je.

A što Putin kaže na sve te priče o novcu… Pa on o tome ne voli baš razgovarati. Zabilježeno je tek da je jednom prilikom rekao “kako je on najbogatiji čovjek na svijetu jer prikuplja emocije, a ne novac i da je za njega bogatstvo povjerenje ruskog naroda”…

To su više riječi nekog hipija, nego čovjeka koji je gurnuo Europu u rat. Pa sad sami procjenite kome ćete vjerovati oko Vladimirove imovine…

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin meets French President Emmanuel Macron in Moscow

Izvor 24sata.hr
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *