Smiješan ili zastrašujući? SAMOSTREL IZ KOJEG JE POGOĐEN ŽANDARM KOŠTA SAMO 3.600 DINARA!

Smiješan ili zastrašujući? SAMOSTREL IZ KOJEG JE POGOĐEN ŽANDARM KOŠTA SAMO 3.600 DINARA!

2074

Pripadnik Žandarmerije je danas oko 11 sati napadnut kada je nepoznata osoba pucala u njega iz samostrela, dok je bio na dužnosti obezbjeđenja Ambasade Izraela na Dedinju u Beogradu. Ovaj događaj šokirao je javnost, a mnogi su iznenađeni izborom oružja prilikom ovog jezivog napada.

Samostrel iz kojeg je pogođen žandarm

Samostrel iz kojeg je pogođen žandarm košta samo 3.600 dinara, otkriva izvor iz prodavnice oružja za Kurir. Da bi se kupio samostrel u Srbiji, potrebno je samo da kupac bude punoljetan i da prilikom kupovine pokaže ličnu kartu.

Samostrel iz kog je pogođen žandarmfoto: Kurir

Samostrel iz kog je pogođen žandarmfoto: Kurir

Postoje dvije kategorije samostrela – C kategorija čija je snaga iznad 100 libri i D kategorija čija je snaga ispod 95 libri. Za kupovinu je potrebna samo lična karta, naravno lice mora biti punoljetno. Samostrel se najviše koristi za streličarstvo, odnosno za gađanje u metu. Kod nas je lov lukovima i samostrelima zabranjen – naveli su u jednoj prodavnici.

Prema domaćim sajtovima za prodaju oružja, jedan samostrel se može kupiti i po cijeni od 3.600 dinara za najjednostavniji model, dok najkvalitetniji koštaju oko 70.000 dinara.

Smiješan ili zastrašujući?

Ovaj incident, iako ozbiljan i opasan, nosi određenu dozu ironije. Dok moderna tehnologija nudi napredna oružja, napadač je izabrao srednjovjekovno oružje – samostrel. Da stvar bude zanimljivija, samostrel koji je korišten u napadu može se kupiti po cijeni nižoj od prosječnog pametnog telefona.

S jedne strane, apsurdnost situacije može izazvati smijeh, jer se teroristički čin s tako staromodnim oružjem čini kao scena iz crtanog filma. S druge strane, ovaj događaj otkriva ozbiljan problem u vezi s lakoćom pristupačnosti oružja koje može biti potencijalno smrtonosno.

Incident postavlja pitanja o sigurnosti i regulaciji prodaje oružja u Srbiji. Bez obzira na to koliko smiješan ili apsurdan čin može izgledati, opasnost i posljedice su i dalje stvarne.

Foto: Zorana JevtićKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *