Šokantna provokacija: Divlja svinja bačena ispred bošnjačke džamije u Švedskoj /VIDEO/

Šokantna provokacija: Divlja svinja bačena ispred bošnjačke džamije u Švedskoj /VIDEO/

499

Švedski grad Skovde bio je scena šokantnog incidenta u srijedu, 29. maja, kada je nepoznati muškarac bačenu divlju svinju ispred džamije koja pripada Islamskoj zajednici Bošnjaka. Incident, koji je zabilježen sigurnosnim kamerama, izazvao je veliku uznemirenost među lokalnim stanovništvom i vjernicima.

Portparol policije, August Brandt, potvrdio je da se incident detaljno istražuje i tretira kao huškanje protiv etničke grupe, ali da za sada nema uhapšenih. “Ovaj čin je ne samo zločin protiv zajednice već i pokušaj da se stvori atmosfera straha i neprijateljstva,” rekao je Brandt.

Imam Mersed Delić, vidno potresen, istakao je da je zajednica duboko uznemirena ovim činom. “Ovo je napad na našu vjeru i naše pravo da se mirno okupljamo i praktikujemo našu vjeru,” izjavio je Delić. Dodao je kako očekuje brzu reakciju i zaštitu od švedskih vlasti.

Događaj je privukao pažnju tamošnjih medija i izazvao talas osude širom društvenih mreža. Incident pokazuje rastuće izazove s kojima se suočavaju etničke i vjerske zajednice u Švedskoj, naglašavajući potrebu za jačanjem tolerancije i međusobnog poštovanja.

Policija nastavlja sa istragom i poziva svjedoke da se jave i pomognu u identifikaciji počinitelja. Pogledajte video snimak ispod teksta.

@tv4_nyheterna ”Det är tragiskt att någon kastar en gris. Hur tänker man?” Läs mer på tv4.se #skövde #vildsvin #fy @Filippa Fernqvist ♬ originalljud – TV4 Nyheterna
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *