Spahić: Cerić bio recenzent mojih udžbenika, zabrana knjiga je poruka Rijasetu

Spahić: Cerić bio recenzent mojih udžbenika, zabrana knjiga je poruka Rijasetu

514

Uprava Medrese “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru na sjednici održanoj 2. novembra donijela je odluku da se iz nastavnog plana i programa suspendiraju udžbenici autora Mustafe ef. Spahića, profesora historije islama u Gazi Husrev-begovoj medresi, hatiba džamije Čobanija, žrtve montiranih političkih procesa 1983. i jednog od inicijatora Obnoviteljskog sabora Islamske zajednice u BiH.

U obrazloženju se, između ostalog, ističe da je riječ i udžbenicima koji su u značajnoj mjeri plagirani, kao što se slučaj s udžbenikom Povijest islama.

Šta je rekao Cerić

Kako je saopćeno iz novopazarske medrese, drugi razlog suspenzije udžbenika se obrazlaže činjenicom da je moralni kredibilitet autora sporan zbog njegovog javnog ponašanja suprotnog islamskim i etičkim normama!

Ovakva odluka je stigla nakon što je bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić (1993. – 2012.) u svom tekstu na Facebooku optužio Spahića, nekadašnjeg prijatelja i saradnika za niz navodnih nepodopština, nedosljednosti, karijerizam, licemjerstvo…

Piše kako svojevremeno nije želio potpisati osnivačke akte Stranke demokratske akcije (za razliku od M. Cerića), da je bio protiv izgradnje “mreže” medresa po BiH, a onda je, kako tvrdi Cerić, na tim medresama predavao, ali i prodavao svoje knjige od kojih su neke “bili plagijati”.

Nešto prije toga u zajedničkom pismu dvojice muftija, Mevluda ef. Dudića, iz Srbije i Aziza ef. Hasanovića, predsjednika Mešihata IZ Hrvatske, zatraženo je od reisa Kavazovića da Spahiću zabrani nastupe u džamijama i ostalim objektima Islamske zajednice. Također, traženo da se njegovi udžbenici izbace iz nastavnog programa svih medresa u Islamskoj zajednici.

Iako nema direktne veze, ovo su, očito, svojevrsni odjeci nedavnog reizbora dr. Huseina ef. Kavazovića na čelu Islamske zajednice u BiH. Naime, razlog burnih reakcija sa Sandžaka je intervju Mustafe Spahića u “Oslobođenju” u kojem je oštro kritizirao kandidata za reisu-l-ulemu i poslanika Skupštine Srbije Muamera ef. Zukorlića. Osim toga, Spahić je javno podržao reizbor Kavazovića.

U potrebi od 1994.

U prvoj reakciji nakon protjerivanja njegovih djela iz medrese na Sandžaku, Spahić za Radiosarajevo.ba kaže kako ne želi davati poseban komentar jer je to pitanje Rijaseta Islamske zajednice BiH i njegovih uprava.

“Rijaset jedini na nivou Zajednice vodi politiku školstva, obrazovanja. Ja sam napisao četiri udžbenika povijesti islama od prvog do četvrtog razreda medrese. Recenzenti knjiga su bili redovni profesor Filozofskog fakulteta prof. dr. Enes Pelidija i profesor Fakulteta islamskih nauka i ranije dekan prof. dr. Ismet Bušatlić. Super recenzent udžbenika za drugi, treći i četvrti razred je bio sam dr. Mustafa Cerić, koji sada tvrdi da su to plagijati!? On je super-recenziju napisao na koricama udžbenika i nije dozvoljavao da idu u štampu dok on to ne napiše! Recezenti udžbenika sociologije su bili prof. dr. Jusuf Žiga, rahmetli prof. dr. Safet Halilović, Edham Veladžić… Te udžbenike je tražio Rijaset. Dakle, to je stvar vođenja Zajednice, školstva Zajednice, ispravnosti učenja u Zajednici. A Rijaset djeluje preko svojih nadležnih institucija, ustanova, organa, uprava, tijela… “, kaže Spahić za Radiosarajevo.ba.

Dodaje da su knjige u upotrebi od 1994. godine, da je prije čak 20 godina Cerić pisao svoju super-recenziju, a da se knjige zabranjuju poslije njegovog jednog intervjua!?

Što se tiče prodaje, veli da se milion primjeraka knjiga proda, on neće imati ni pfenniga, kao što neće biti na gubitku, ako se knjige ne prodaju, jer je sve “predao Rijasetu”.

“Rijaset je jedini koji time rukovodi, upravlja i štampa, a ne Mustafa Spahić, ovaj ili onaj mešihat, ovaj ili onaj muftija. To je izričita nadležnost Rijaseta”, naglasio je on.

Napominje da prije njegovih takvi udžbenici nisu postojali, da su korištene skripte profesora Asima Hadžića, a da je on priredio djela koja se već decenijama koriste, a sada se problematiziraju.

Tražio je veli, radi preciznosti, da se potpiše kao priređivač, ali da izdavači to nisu htjeli prihvatiti, jer bi se onda na sličan način mogla tretirati i sva druga djela. Raduje se ukoliko neko želi da napiše nove udžbenike na iste teme.

Stav Rijaseta

Upitan o činjenici da se u 21. stoljeću zabranjuju knjige, ma što bio povod, Spahić veli:

“Od 12. do 16. stoljeća u Evropi su postojali spiskovi nepoželjnih autora, nepoželjnih knjiga. To je, znamo, zahvatilo jednog Kopernika, Bruna, velike filozofe i mislioce, iako se ja, naravno, ne želim podrediti s njima… Ali to sada nema veze sa mnom”, rekao je Spahić.

Iz Rijaseta IZBiH su nam kazali da još uvijek nisu službeno obaviješteni o odluci medrese u Novom Pazaru.

“Kada budemo, nadležne institucije IZ će zauzeti stav”, rekao nam je Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za medije.

Prema poslovniku o radu, pojašnajva Jusić, Vijeće muftija daje prethodnu suglasnost na planove i programe vjerskih predmeta i udžbenika obrazovnih i odgojnih ustanova IZBiH, te programe i udžbenike za vjeronauku.

Izvor: Radiosarajevo.ba