Spahić: Između 300 i 400 ljudi čeka rezultate testova

571

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić izjavio je danas da je posljednjih desetak dana PCR metodom testirano blizu 1.000 osoba, a da između 300 i 400 njih još uvijek čeka rezultate.

On je radiju Sto plus kazao da je problem nastao jer su briseve na analizu slali samo laboratoriji “Vatreno oko”, koja je preopterećena.

“Sada briseve šaljemo Veterinarskom institutu iz Kraljeva i toko oko 60 dnevno, dok od 100 do 150 šaljemo laboratoriji u Batajnici. Imamo dovoljno podloga, testiraju se svi oni predviđeni algoritmom”, rekao je Spahić.

On je dodao da je na kućnom liječenju 12 kovid pozitivnih pacijenata, a da su 84 osobe, koje su bile u kontaktu ili su im članovi porodice inficirani, pod pojačanim epidemiološkim nadzorom.

“Njihovo zdravstveno stanje se prati i one se će biti testirane samo u slučaju da im se pojave simptomi”, kazao je Spahić.

On je poručio svim osobama koje imaju respiratorne probleme ili neke druge simptome slične onim koje izaziva korona virus, da ne uzimaju terapiju “na svoju ruku” i ne koriste prevelike količine antibiotika i vitamina jer i to može prouzrokovati zdravstvene probleme.

“Može doći do predoziranja i izazivanja super infekcija. Molim ih da se jave ljekarima i dobiće adekvatnu terapiju”, naveo je Spahić.

Izvor: Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.