Španska Katolička crkva: Seksualno zlostavljano više od 927 maloljetnika

Španska Katolička crkva: Seksualno zlostavljano više od 927 maloljetnika

485

Španska Katolička crkva objavila je da je 728 njenih pripadnika između 1945. i 2022. seksualno zlostavljalo najmanje 927 maloljetnika.

“Danas nije dan za samodopadnost. Utvrđujemo da su članovi ove Crkve povrijedili druge članove u njihovoj ranjivosti i nevinosti”, rekao je u četvrtak glavni sekretar Španske biskupske konferencije, predstavljajući izvještaj o tom pitanju.

Ovaj broj nije konačan jer crkveni centri za žrtve i dalje nastavljaju s radom, stoji u izvještaju.

“Osjećamo bol i sram, a danas je dan kad smo jasni oko puta koji i dalje moramo prijeći kako bismo stali na kraj pošasti seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Španiji”, rekao je glavni sekretar.

Novine El Pais pišu da se ti brojevi odnose samo na slučajeve kojih je Crkva postala svjesna otkad je 2019. otvorila urede za prijavljivanje zlostavljanja.

Biskupi i dalje ne odgovaraju na upite o tome koliko slučajeva im je bilo poznato prije toga, piše španski medij.

El Pais žrtvama seksualnog nasilja u Katoličkoj crkvi od 2018. pruža priliku da ga prijave putem interneta, a od tad je to učinilo 1.957 ljudi.

U izvještaju Crkve piše kako su 99 posto zlostavljača muškarci, kao i 82.62 posto žrtava. Od 728 počinitelja, 378 su bili pripadnici svećenstva, dok su ostali bili pripadnici redovničkih redova koji nisu zaređeni ili laici.

Samo trećina zlostavljača i dalje je živa, a 80 posto slučajeva dogodilo se prije 2000. godine.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *