Splićani u Novom Pazaru pobjednici na međunarodnom takmičenju

609

Novi Pazar – Na prestižnom međunarodnom takmičenju “Gradimo mostove znanja”, održanom na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, timovi studenata arhitekture i građevinarstva iz sedam zemalja su se natjecali u inovativnom izazovu izgradnje mostova od špageta. Nakon tri dana intenzivnih priprema i natjecanja, studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita zauzeli su najviši stepenik pobjedničkog postolja, pokazavši izuzetnu vještinu i inovativnost.

Više od 90 studenata učestvovalo je u ovom događaju, privlačeći sudionike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Bugarske, potvrđujući njegov međunarodni karakter i važnost.

Zadatak je bio izgraditi most od špageta koji može izdržati najveće opterećenje, koristeći samo špagete i ljepilo, uz poštovanje unaprijed određenih dimenzija. Pobjednički tim iz Splita uspio je konstruirati most koji je izdržao impresivnih 124 kilograma, postavljajući novi standard u ovoj kategoriji.

Drugo mjesto osvojio je tim Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Prištini, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, dok je treće mjesto pripalo domaćinu, Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Osim izdržljivosti, ocjenjivala se i estetika izrade mostova, gdje je prvo mjesto u ovoj kategoriji pripalo timu studenata arhitekture sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Prorektor Državnog univerziteta, prof. dr Zoran Marković, istaknuo je značaj takmičenja, naglašavajući da “mostovi znanja” iz godine u godinu privlače sve veći broj sudionika, što je dokaz da ova manifestacija nije samo natjecanje, već i platforma za razvoj prijateljstva i suradnje među mladim inženjerima i arhitektama iz regije.

Takmičenje “Gradimo mostove znanja” održava se šesti put za redom na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, a njegova popularnost i značaj kontinuirano rastu. Za pobjedničke ekipe osigurane su prigodne novčane nagrade, a natjecanje je financijski podržala kompanija ALK Real Estate.

Komisija za ocjenjivanje sastojala se od eminentnih stručnjaka i akademika, uključujući doc. dr Nazima Manića, doc. dr Branka Slavkovića, asistente Enisa Hasanbegovića i Ismaila Nurkovića, te suradnike u nastavi Lejlu Zećirović i Sanela Husovića, koji su zajedničkim snagama ocjenjivali kvalitet, izdržljivost i estetiku izrađenih mostova.

Ovo natjecanje predstavlja važan korak u obrazovanju mladih inženjera i arhitekata, pružajući im priliku da primijene teorijsko znanje u praksi, razvijaju timski duh i inovativnost, te grade mostove znanja i suradnje koji prevazilaze granice.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *