Sporstki gen porodice Kolašinac

Sporstki gen porodice Kolašinac

1049

Porodica Kolasinac porijeklom je iz sela Trijebine, koje se nalazi u blizini Sjenice. Nakon progona i terora nad Bošnjacima od strane Aleksandra Rankovića, koji je vršen u oba dijela Sandžaka, veliki broj muslimana je otišao da živi u Tursku, a u tom putu jedan manji dio je ostao u Makedoniji.

Od tih bošnjačkih iseljenika u Makedoniji imamo kompletna sela i mahale u gradovima. U jednoj od skopskih mahala živi porodica Kolašinac, koja je u Makedoniju odselila prije 60 godina, i zajedno sa ostalim Bošnjacima gaji svoju sandžačku tradiciju, kojom se ponosi i odgaja se u sportskom duhu.

Najpoznatiji sportista iz ovog plemena je Asmir Kolašinac, koji je, takođe, rođen u Skoplju, a njegov rođeni brat je Almir, koji je prvak BiH u bacanju koplja. Otac je bio prvak Makedonije u bacanju kugle.

Dino Kolašinac je amidžin sin Asmira, koji je takođe sportista, kik bokser i vlasnik kik boks kluba “DINO”.

Imao je dosta mečeva u Makedoniji i inostranstvu, a debi mu je upravo bio u Novom Pazaru na prepunom stadionu 2007 . godine, kad su se sastali kik boxks reprezentacije Sandzaka i Makedonije. Dino je branio boje Sandžaka i deklasirao je protivnika iz Kraljeva, koji je nastupao za Makedoniju. Dinov brat, Samin, takodje je profesionalni sportista, hrvač i bilder.

Na zadnjem državnom prvenstvu u Makedoniji u kik boksu, 17- godišnji Hanan Kolašinac  osvojio je zlato u kategoriji do 81 kg. i automatski se plasirao za balkansko prvenstvo koje će se održat u junu u Skoplju. Inače je član kik boks kluba “DINO”.