SPP i SDA će imati po dva poslanička mandata

1484

Prema ukupnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), dvije izborne liste koje su predstavljale bošnjačke partije, Stranku pravde i pomirenja (SPP) i Stranku demokratske akcije Sandžaka (SDA), obezbijedile su po dva mandata u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije.

Izborna lista SPP i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini ostvarila je značajan rezultat sa 29.066 glasova, dok je SDA Sandžaka dobila 21.827 glasova od ukupno izlaznih birača.

Među manjinskim strankama, Savez Vojvođanskih Mađara dominira sa šest osvojenih poslaničkih mandata. Albanska i ruska manjinska zajednica imaju po jednog predstavnika u novom sazivu parlamenta.

Izborna lista “Aleksandar Vučić–Srbija ne sme da stane” osvojila je najveći broj glasova, osiguravajući natpolovičnu većinu od 129 poslanika u budućem sazivu Narodne skupštine Srbije.

Usvajanjem izvještaja RIK-a, započeo je rok od 10 dana za dodjelu poslaničkih mandata, što će dodatno oblikovati političku sliku u novom parlamentu, prenio je radio Sto plus.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *