Sprema se novi zakon – ko će moći da vozi električni trotinet i kuda

Sprema se novi zakon – ko će moći da vozi električni trotinet i kuda

781

Vožnja električnih trotineta biće uskoro regulisana, i to novim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, koji je u pripremi, rekla je za RTS načelnica sektora prevencije i pomoćnica direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Svetlana Miljuš.

Svetlana Miljuš je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da radna grupa MUP-a intenzivno radi na prijedlogu novog zakona, i da će on verovatno biti nalik nekom od zakona država EU, koje su najsličnije Srbiji po saobraćajnim uslovima.

Precizirala je da još uvek nisu donijete konačne odluke, jer je teško dati pravni okvir za upravljanje nekim vozilom koje se brzo tehnološki razvija.

Podsjeća da su električni trotineti prvo išli brzinama do samo 10 kilometara na čas, a sada su te brzine mnogo veće.

Svetlana Miljuš je istakla da pojava tih trotineta nije bila iznenađenje samo za Srbiju, već i za Evropu i svijet i da je svakoj državi ostavljeno da riješi problem, a tako su se mijenjali i zakoni po nekoliko puta.

Kako kaže, u Francuskoj je dozvoljeno da se voze samo biciklističkim stazama i kolovozom, a u Belgiji i na trotoaru, ali samo brzinom hoda.

“Ne postoji jedinstven stav, jer je reč o specifičnoj kategoriji vozila”, ukazuje Svetlana Miljuš.

Ne zna se ni kakav će biti zaključak kada je reč o djeci, ali napominje da mora da se utvrdi starosna granica za upravljanje električnim trotinetima.

Prije toga, trebalo bi ispitati koliko djeca razumeju pravo prvenstva prolaza, signalizaciju i oznake na kolovozu.

Kada je riječ o Francuskoj, tamo je zabranjeno djeci do osme godine da upravljaju električnim trotinetima, a deci do 12 je dozvoljeno, ali uz korišćenje zaštitne opreme.

Izvor: RTS
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *