Sramno / Tako je govorio Vučićev Gojko Đogo: “Muslimane treća stući, biće krvi do koljena”

1196

“To treba sve pobiti. Sve pobiti”, kazao je 12. oktobra 1991. godine pisac Gojko Đogo u razgovoru sa prijateljem i osuđenikom za ratni zločin Radovanom Karadžićem u osvit početka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.
“Pisci tuđom krvlju”

Danas se ovaj čuvar Karadžićevog lika i (ne)djela, koji nije krio mržnju prema nesrbima, našao među “zaslužnim pojedincima i organizacijama” koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao u Palati Srbija u Novom Beogradu, zajedno sa još jednim pjesnikom koji je, po Tomislavu Markoviću, “pisao tuđom krvlju”, Rajkom Petrovim Nogom. Đogo je odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge.

U presretnutom razgovoru između Karadžića i Đoge, koji je pušten i na suđenju Slobodanu Miloševiću, Karadžić je otvoreno najavljivao svoj genocidni plan.

Riječ je o govoru danu kada je lider bosanskih Srba u Skupštini RBiH zaprijetio da je najava proglašenja nezavisnosti RBiH „ista autostrada pakla i stradanja“, te da će „muslimanski narod možda nestati ako bude rata ovdje“.

„Pa, ja mislim njih upravo, ako otvore rat, treba stući. Oni će biti… Biće krvi do koljena“, veli Đogo.
„Pa, nestaće…Nestaće sa lica zemlje taj narod ako zapnu. Oni moraju da znaju da oko Sarajeva ima 20.000 naoružanih Srba. Sarajevo će biti karakazan u kojem će izginuti 300.000 muslimana“, kaže Karadžić.

Jer, kaže Karadžić, „nemaju šanse“ protiv 300.000 naoružanih Srba, koji imaju podršku vojske i želju da se „bore do poslednjeg“, te da će JNA koja ima 500 aviona „koristiti po 20 u svakom naletu“.

“To treba sve pobiti. Sve pobiti”, zaključuje Đogo.


Treba završiti s Vukovarom

Direktor Memorijalnog centra u Potočarima, dr. Emir Suljagić je u maju prošle godine je, također, na Twitteru objavio stenogram razgovora osuđenog Karadžića i Đoge.

Presretnuti razgovor je vođen 1991. godine, Đogo je tada bio predsjednik Udruženja Srba iz BiH u Srbiji, a danas je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i član Senata Republike Srpske.

“Treba poslati istrenirane specijalce da to završe”, veli, uz ostalo, Karadžić.

“Je… im materinu, oni šalju djecu, nema vojnika…”, odgovara Đogo, govoreći o Vukovaru. Više od 30 godina kasnije Karadžićev nasljednik Milorad Dodik upravo iz Beograda poručuje da imaju “podršku Srbije i Hrvatske” za politiku u BiH. Tragično…

Izvor Radio Sarajevo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.