SRAMOTA! Nakon isključenja iz SDA opštinska vlast u Tutinu uručila otkaz Esadu Džudžu

549

Opštinska uprava Tutina, sandžačke opštine u kojoj koalicionu vlast obnašaju Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka uručila je danas rješenje o prestanku radnog odnosa u ovoj upravi Esadu Džudžu, nekadašnjem predsjedniku Bošnjačkog nacionalnog vijeća i visokom funkcioneru SDA, saznaju Sandžačke.

Esad Džudžo je, kako saznajemo, pri Opštinskoj upravi bio angažiran na mjestu savjetnika predsjednika opštine Tutin za poslove zaštite i unaprjeđenja prava Bošnjaka.

Podsjećamo, odlukom lokalnog ogranka SDA Sandžaka u Tutinu Džudžo je nedavno isključen iz članstva te stranke, što je u sandžačkoj javnosti, a naročito u samom Tutinu, ocijenjeno kao nastavak obračuna sa istaknutim članovima unutar ove stranke.

Čin isključenja Esada Džudža, jednog od osnivača SDA Sandžaka, u otvorenom pismu grupe građana, članova i simpatizera ove stranke, ali i pojedinaca iz drugih bošnjačkih partija iz Tutina, okarktarisan je kao nastavak procesa urušavanja SDA.

Potpisnici otvorenog pisma istakli su da odgovorni ljudi u SDA Sandžaka umjesto da se pozabave rješavanjem mnogih gorućih problema koji opterećuju stanje u lokalnoj samoupravi Tutina, donose jednu kranje nerazumnu i ničim utemeljenu odluku o isključenju Esada Džudža jednog od najistaknutijih članova SDA Sandžaka u 30 godina dugom period njenog djelovanja,

“Esad Džudžo proteklih 30 godina ostvario ogromne rezultate na polju ostvarivanja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka. U najtežim vremenima devedesetih godina prošlog stoljeća on je zajedno sa rahmetli Šemsudinom Kučevićem i drugim osnivačima SDA Sandžaka iz Tutina, spašavao i spasio stranku od kandži Miloševićevog režima. Ovim činom SDA Sandžaka šelje poruku da se odriče svojih dostignuća i dovodi u pitanje opstanak i status prve i matične stranke svih Bošnjaka.”, navodi se u ovom otvorenom pismu.

Ko je Esad Džudžo?
Esad Džudžo rođen je 5. jula 1958. godine u Mitrovi kraj Tutina. Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1986. godine.

Zbog svojih političkih uvjerenja, zalaganja za prava bošnjačkog naroda i rješavanja statusa Sandžaka više puta je hapšen, zatvaran i protiv njega je pokrenuto na desetine montiranih sudskih procesa u vrijeme Miloševićevog režima.

Bio je osnivač i predsjednik je Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka (BDSS), osnovane 15. juna 1996. godine u Novom Pazaru. Bio je predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Tutin od 27.11.1996. godine, kada je konstituisana prva demokratska vlast u Tutinu do 2004. godine.

Učestvovao je u radu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, kao i mnogih domaćih i međunarodnih konferencija i okruglih stolova posvjećenih pitanjima prava nacionalnih manjina.

Jedan je od osnivača Kulturnog Društva Bošnjaka Sandžaka “Preporod”, osnovanog 09. marta 1991. godine u Sjenici. Osnivač je i direktor Nacionalne biblioteke Sandžaka “Vehbija Hodžić”, osnovane 13.08.1994. godine u Tutinu, sada Centra za bošnjačke studije.

Bio je novinar i glavni i odgovorni urednik “Sandžačkih novina”, obnovljenih 18.01.1996. godine u Novom Pazaru.

Utemeljivač je Tutinskog zbornika i autor mnogih članaka i tekstova iz oblasti historije bošnjačkog naroda u Sandžaku.

Radio je kao novinar Radio Novog Pazara i bio novinar i glavni i odgovorni urednik revije “Sanždžak”. Inicijator je osnivanja Udruzenja novinara Sandžaka. Bio je saradnik sarajevskog nedjeljnika “Svijet” i zagrebačkog dnevnog lista “Vjesnik”. Osnivač je Regionalne televizije iz Novog Pazara (današnja RTV Novi Pazar) kao i Tutinske televizije (danas Sandžačka TV mreža) koja je počela sa radom 2002. godine.

Pokretač je časopisa za društveni život i kulturu sandžačkih Bošnjaka “Bošnjačka riječ“ čiji je prvi broj izašao 2006. godine.

Izdavač je udžbenika za osnovnu školu za nastavni predmet “Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture”.

Bio je učesnik samita Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope održanog u Sarajevu tokom 1998. godine zajedno sa Dragoslavom Avramovićem kao jedini predstavnici demokratske opozicije Srbije (DOS).

Bio je savezni poslanik od 24.09.2000. godine u Vijeću Republika i član Ustavne komisije od 26.06.2002. godine na čije je članstvo dao ostavku nezadovoljan rješenjima u Ustavnoj povelji.

Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije od januara 2004. godine i predsjednik Odbora za međunacionalne odnose do 08.04.2005. kada je smijenjen na inicijativu SRS i SPS zbog „…podsticanja nacionalnih manjina da koriste svoja prava…”, kako je obrazloženo.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji od 13.09.2003. godine. Bio je potpredsjednik Skupštine Republike Srbije od maja 2007. godine.

Bio je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji u dva navrata.

Inicijator je uvođenja nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku i organizator prvog javnog časa Bosanskog jezika u Sandžaku, koji je održan u Ljeskovi kod Tutina 20. oktobra 2004., nakon stotinu godina od njegove zabrane.

Ozakonio je bosanski jezik 23.12.2005. godine, bošnjački nacionalni grb i zastavu, nacionalne blagdane, nagrade i manifestacije, a vrhunac rezultata je uvođenje cjelokupne nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Foto: Samoopredjeljenje

Izvor: Sandzacke.rs