Srbija reaguje na kritike EU: Ne priznajemo Donjeck i Lugansk

Srbija reaguje na kritike EU: Ne priznajemo Donjeck i Lugansk

716

Misija Srbije pri Evropskoj uniji reagovala je na kritike EU i informacije da je Srbija pomenuta u Rezoluciji Evropskog parlamenta u Ukrajini. Kako saznajemo, predstavnici Srbije su poslanicima EP poručili da će svoju spoljnu politiku uskladiti sa Deklaracijom Savjeta Evropske unije u kojoj se osuđuje narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i osuđuje priznanje Donjecka i Luganska. Reč je o deklaraciji koja je usvojena 22. februara, dva dana prije početka rata.

U Rezoluciji o Ukrajini, koja bi danas trebalo da bude usvojena, Evropski parlament izrazio je duboko žaljenje zbog neuskladjivanja Srbije sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji. EP je ukazao da neusklađivanje sa spoljnom politikom EU šteti procesu pridruživanja Srbije toj zajednici navodi se u predlogu rezolucije o Ukrajini o kojoj će se glasati u Evropskom parlamentu.

Ubrzo zatim je, kako saznajemo, uslijedila reakcija Misije Srbije pri EU, koja je obavestila Evropski parlament da će Srbija svoju spoljnu politiku uskladiti sa Deklaraciojom Visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost, Đuzepa Borelja, a u kojoj se osuđuje narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine.

Izvori “Nove.rs” navode da je poruka predstavnika Srbije upućena nezavničnim putem, kao i da usklađivanje sa pomenutom deklaracijom ne podrazumeva da će naša država uvoditi sankcije Rusiji, imajući u vidu da je riječ o dokumentu koji je EU usvojila dva dana prije početka ratnih sukoba.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *