Srbijanski stručnjaci raskrinkali Dodikov skup – Ovo je djetinjasto, ni blizu 50 hiljada

661

Raskrinkavanje preuveličavanja broja učesnika na skupu u Banjoj Luci: Stvarnost protiv zvaničnih procena.

Na nedavno održanom skupu “Srpska te zove” u Banjoj Luci, MUP Republike Srpske objavio je da je prisustvovalo oko 50.000 ljudi. Međutim, analiza fotografija i podataka objavljenih od strane Arhiva javnih skupova pokazuje znatno manji broj prisutnih.

Prema zvaničnim fotografijama koje je objavio sam MUP na svojoj Facebook stranici, stručnjaci su brojanjem ljudi identifikovali samo oko 7.700 vidljivih osoba. Uzimajući u obzir one koji se nalaze van kadra ili su skriveni drvećem, broj se povećava na oko 9.000, što je šest puta manje od zvanične procene.

Arhiv javnih skupova je izrazio zaprepaštenje ovom očiglednom diskrepancom u brojevima, navodeći da preuveličavanje stvarnog broja prisutnih od strane MUP-a nije samo nemoralno, već i djetinjasto. Institucija koja je plaćena novcem poreskih obveznika trebala bi pružati tačne i verodostojne informacije, a ne se baviti neosnovanim pretjerivanjima.

Ovaj slučaj je izazvao reakcije i među građanima, te apel Arhiva javnih skupova da se organizatori i nadležne institucije odgovornije odnose prema brojanju i objavljivanju broja prisutnih na javnim okupljanjima.

Ovaj incident pokreće važna pitanja o transparentnosti i odgovornosti u organizovanju javnih događaja, ističući važnost istinitog izveštavanja u eri digitalnih tehnologija i masovne dostupnosti informacija.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *