Srebrenica opomena za sve naše narode

861

Genocid u Srebrenici, koji je zajednička sramota svih koji ga nijesu spriječili, i nas i međunarodne zajednice, svjedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavog rata, vječita opomena i podsjećanje za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne, ni sigurne budućnosti, naveo je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u video poruci kojom se obratio na Komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida u Srebrnici.

“Genocid u Srebrenici može objasniti istorijom koja mu je prethodila. Takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodržavnim ideologijama. One su postojale i danas nažalost postoje na našim prostorima. One su izvorište zla i stradanja, i platforma za udruživanje zločinaca. Sve dok takve ideologije žive, dok imaju sljedbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovaraju nove, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja”, kazao je predsjednik Crne Gore.

Đukanović je istakao da zločin nad bošnjačkim narodom i danas nameće ista pitanja.

“Zašto? Kako je moguće da na ovom tlu na kraju XX vijeka nastane monstruozna misao o istrebljenju jednog naroda? Nema jednoznačnog odgovora. Najtačnije je reći da se genocid u Srebrenici može objasniti istorijom koja mu je prethodila”, kazao je predsjednik Crne Gore,

On je naglasio da sjećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatra pozivom da se i danas traga za istinom, da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza.

“Srebrenica jeste sinonim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde. Mi smo ponosni što je Crna Gora bila prva država u regionu koja je prije 11 godina usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog Parlamenta o Srebrenici. Odlučni smo da svojim aktivnostima snažno doprinosimo očuvanju sjećanja na srebreničke žrtve, i žrtve svih zlodjela počinjenih tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Samo se tako može ići putem do istinskog pomirenja, što je jedina garancija stabilnosti Zapadnog Balkana i zajedničke evropske budućnosti”, poručio je Đukanović..

Dodao je da zbog epidemiološke situacije u regionu nije u mogućnosti da, u svojstvu predsjednika Crne Gore, bude danas u Potočarima.
One thought on “Srebrenica opomena za sve naše narode

  1. Nepoznato

    Bravo Milo… Nikad nije kasno da se normalni opamete ali neki nikad to nece shvatiti. Nema veceg genocida od negiranja genocid, sto znaci da onaj sto negira genocid je gori od samog izvrsioca genocida jer izvrsilac je bio u ratu i u nenormalnim emocijama a negator to radi hladne glave i nema oprsvdsnja za to…

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.