Search

SKANDALOZNO: SPP u Sjenici isključila grijanje u džamiji Sultan Valide, zato što ne pripada IZuS

Već danima glavna tema u Sjenici i jedna od glavnih tema u cijelom Sandžaku je isključivanje grijanja u džamiji Sultanija Valide u Sjenici. Naša redakcija je riješila da istraži o čemu se tu radi.

Već 10 ili 11 godina džamija Sultanija Valide u Sjenici je priključena na grijanje zgrade opštinske uprave u Sjenici. Na isto grijanje su priključeni i Dom kulture i vatrogasna stanica u Sjenici. Ove grejne sezone, bez ikakvog upozorenja, lokalna vlast je isključila grijanje džamiji. Kontaktirali smo medžlis IZ u Sjenici i oni su za naš portal potvrdili ove navode. Još krajem oktobra su se džematski odbor i predsjednik IZ Sjenice apelovali na opštinsku vlast da se grijanje opet uključi.

Podsjećamo da je džamija Valide Sultan objekat koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i jedna od tri carske džamije na cijelom Balkanu, dakle vakuf nekog od članova sultanove najuže porodice, u ovom slučaju majke sultanije. Skupština opštine Sjenica je, prema navodima Hazira Dacića, predsjednika IZ u Sjenici, koje je naglasio u zahtjevu predsjedniku opštine i opštinskom vijeću, na osnovu prijedloga Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srbije donijela odluku da se džamija priključi na opštinski sistem grijanja.

Prošle godine završena je detaljna restauracija ove džamije, koju je finansirala turska TIKA i Dijanet Republike Turske. Restauracija je rađena tako da se vrati originalni oblik džamiji, pri čemu bi bilo kakav oblik samostalnog grijanja kvario originalnost. Zbog toga je sproveden sistem podnog grijanja uz napajanje iz sistema grijanja opštinske uprave. Restauratori su računali na to se skupštinske odluke na prijedlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije ne dovode u pitanje i da će džamija i dalje biti grijana na isti način.

Džuma bez grijanja

Džuma bez grijanja

Vakufi su svetinja, a lokalna vlast u Sjenici je još prije desetak godina uvakufila grijanje vjernicima koji dolaze da klanjaju namaz u Valide Sultan džamiji. Ko je i za čiji interes donio odluku da tu odluku sada povuče? Šta je razlog za tako nešto? To su samo neka od pitanja koja postavljaju građani Sjenice.

Dijanetu Republike Turske je džamija Valide Sultana od posebnog značaja, i osim što su potpuno i detaljno restaurirali džamiju, oni su i poslali imama iz Turske da predvodi namaz u njoj. Kakvu korist ima Muamer Zukorlić i njegov SPP od prkošenja jednoj moćnoj Turskoj i jednom od najvećih lidera današnjeg svijeta Redžepu Tajipu Erdoganu, ako mu već nije stalo do zdravlja vjernika? Pogledajte molbe za pušanje grijanja upućene opštinskom rukovodstvu, na koje se opštinsko rukovodstvo oglušilo.

ZAHTJEV OPŠTINSKOM VIJEĆU U SJENICU

ZAHTJEV OPŠTINSKOM VIJEĆU U SJENICI

ZAHTJEV PREDSJEDNIKU OPŠTINE MUNIBU MUJAGUĆU

ZAHTJEV PREDSJEDNIKU OPŠTINE MUNIBU MUJAGUĆU

Zahtjev predsjednika džematskog odbora

Zahtjev predsjednika džematskog odbora

Redakcija Sandžak Danas
3 thoughts on “SKANDALOZNO: SPP u Sjenici isključila grijanje u džamiji Sultan Valide, zato što ne pripada IZuS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.