Šta je tvrdio Dudić, a šta je zaista Islamska zajednica DONIRALA zdravstvu u sandžačkim opštinama?

1476

Uslijed pogoršane epidemiološke situacije, izazvane korona virusom, dijaspora i značajan broj privrednika i građana Sandžaka su pokazali svoju solidarnost i priskočili u pomoć gradu i zdravstvenim ustanovama u njemu.
Pomoć je stizala u zaštitnoj opremi, lijekovima, medicinskoj opremi, vozilima, ali i u novcu.
Značajan broj njih je želio ostati anoniman. „Neka lijevica ne zna šta je dala desnica“, i poštovanje za to.
Međutim, u moru lijepih primjera u kome donatori i ne žele da se prikaže veličina njihove donacije ili, pak, da se uveća, javili su se neki koji su željeli da mnogostruko uvećaju svoje, pa čak i prisvoje tuđe zasluge i donacije.
Tako se desilo da je muftija sandžački, Mevlud ef. Dudić, izjavio da je Islamska zajednica na čijem je čelu na „desetine bolničkih, sanitarnih, sanitetskih vozila donirala bolnicama na teritoriji Sandžaka“?!

Izjave muftije Mevluda Dudića

Izjave muftije Mevluda Dudića

I moramo priznati, ostali smo zatečeni tom informacijom. Posebno u ovom vremenu gdje je lako provjeriti skoro svaku informaciju, pa i ovu. Da je rečeno 5 vozila, pa može da se i razumije, jedno više, ili jedno manje, svako pogriješi. Ali reći na „desetine“, to je čak više i od 10 (deset) vozila!

Krenimo redom, a prateći zvanični sajt Mešihata i njihov internet portal Sandžakpress:
1) 12. jula 2020. godine, muftija Dudić uručio sanitetsko vozilo Domu zdravlja Sjenica

Skrinshot

Skrinshot

2) 27. jula 2020. godine, muftija Kujević uručio ambulantno vozilo Domu zdravlja Novi Pazar

Skrinshot

Skrinshot

3) 28. jula 2020. godine, Islamska zajednica uručila ambulantno vozilo Domu zdravlja Priboj

Skrinshot

Skrinshot

….

Nema dalje.
I nismo mogli dalje naći još neko vozilo u ovoj godini a da je u „doba korone“ uručeno zdravstenoj ustanovi u Sandžaku. Jednostavno nismo mogli naći iz njihovih izvora. Možda je muftija Dudić računao i ranije data vozila, u godinama iza nas, prije korone, pa ćemo i njih dodati i nećemo umanjiti i zasluge za njih:
4) 12. juna 2018. godine, muftija Dudić uručio sanitetsko vozilo Bolnici u Tutinu

Skrinshot

Skrinshot

5) 25. decembra 2019. godine, muftija Dudić uručio sanitetsko vozilo Domu zdravlja u Prijepolju.

Skrinshot

Skrinshot

I tu se završava priča oko broja vozila. Svako može da provjeri. Ako smo nekim slučajem neko vozilo zaboravili, nismo mi krivi, već njihov sajt i portal. A on neka nam halali, jer opet kažemo nismo mi krivi. E, sada. Sljedeće pitanje koje nas interesuje, a to je ko se javlja kao donator na ugovorima o donaciji koji se uručuju tim zdravstenim ustanovama.
Da li je to Islamska zajednica u Srbiji ili je to „naš privrednik odnosno njegova firma iz neke od evropskih zemalja“?
Neko će reći „poklonu se u zube ne gleda“, pa to i ne radimo već samo ističemo da je korektnije da takvo vozilo uruči i onaj koji je „DONATOR“ a ne onaj koji bi to volio da bude. Mada nema smetnji i da tako nešto bude.
Na primjer, Islamska zajednica Srbije (Rijaset) je Domu zdravlja Novi Pazar 7. jula 2020. godine uručila vozilo gdje se kao donator pojavljuje ona, ne bilo ko drugi, već samo ona. Vozilo je kupljeno na ime kupca i bilo ga je lako registrovati i završiti proceduru.


Međutim, to nije slučaj kod Islamske zajednice u Srbiji na čijem je čelu muftija Dudić. Oba vozila koja su uručena Domu zdravlja Novi Pazar i Priboju, donator je, na osnovu ugovora koji su potpisani, BKZ Landskrona iz Švedske. U pitanju je, na osnovu portala Sandžakpress, „džemat BKZ Sandžak Landskrona iz Švedske“. No, ipak se kao donator i dalje ne pojavljuje naša Islamska zajednica u Srbiji (Mešihat).
Slična situacija je i kod vozila koje je uručeno Domu zdravlja Sjenica: „zahvaljujući Bošnjacima rodom iz Rasna, općina Sjenica, a koji žive i rade u Gracu, Beču, Štokholmu i Cirihu, donirano je sanitetsko vozilo“.

E sada malo da pogledamo i poklonu u zube. Znamo šta ćete reći, ali moramo. Ipak će se neki od nas ili naših možda voziti tim vozilima, pa bismo voljeli da bude i udobno i koliko-toliko očuvano ako nije novo.
Samo da vas podsjetim da su nas nadležni u Domu zdravlja Novi Pazar, kao nama najbliže zdravstvene ustanove, ranije informisali da je većina njihovih vozila prešlo preko pola miliona kilometara i da zbog toga imaju problem održavanja istih. Zato su i apelovali za novim vozilima ili što očuvanijim.

Na osnovu informacija iz Doma zdravlja u Novom Pazaru, uporedili smo stanje vozila koje su naše Islamske zajednice (Rijaset i Mešihat) donirale, bar ono što su mogli vozači vidjeti ili čuti probajući iste.
Rijasetovo vozilo je sa najmanje pređenom kilometražom od 175412 km, i u izuzetno dobrom stanju. Vozilo donatora Mešihata je sa nešto preko 406000 km pređenih i morat će se mijenjati lijevi kinetički zglob. Neko će reći, pa zar nije sramota da to pominjemo?! Ali zar ne treba poklanjati nešto što će se moći odmah koristiti i biti u službi građana.

Dom zdravlja Novi Pazar trenutno ima problema sa održavanjem svojih vozila i izmirivanjem računa našim majstorima. Hvala Bogu, pa su se mnogi javili da ista poprave besplatno, pa se nadamo da će i ovo Mešihatovo moći popraviti, kako bi moglo što prije biti u funkciji kako su donatori nanijetili.

Redakcija Sandžak Danas
4 thoughts on “Šta je tvrdio Dudić, a šta je zaista Islamska zajednica DONIRALA zdravstvu u sandžačkim opštinama?

 1. Dijaspora

  Oslanjanja sam se zacudio da IZ u Srbiji nekom nešto da. Reko daj možda su se nesto drznuli ili s nema mifte nešto divili od Arapskih zemalja pošto Zukrolic kao ima neke veze. A ono vidiš sve izadje na vidjelo. Da su Lopovi jesu, da lazu i uvećavaju tu su profesionalci, da uzomaju od naroda i tu im nema premca, samo kad daju obično daju tudje ili se kite tudjim perjem. Bravo za redakciju. Ovde na Zapadu za auto od 100.000 km možeš da kupiš 3 od 400.000 km.

  Reply
 2. Sead

  Zelim znati zasto IZ uopste donira. Zar nije obaveza drzave da te stvari zavrsava plus da pomaze vjerske zajednice. Ovde obrnuto IZ pomaze drzavu. Ne drzavu konkretno pomaze svoj narod ali i drzavu.

  Reply
 3. aga sandzacki

  kom ste vi sta dali ?? vi samo uzimate efendy dudic!! jestel dosli kod neke siromasne nane da je pitate trebal joj sta?? sram vas bilo i vas i onog vaseg parlamentarca!! !! dijasporo allah vas nagradio a ne ove lopove!!

  Reply
  1. Dijaspora

   Iskreno sam se zacudio da IZ u Srbiji nekom nešto da. Reko haj možda su se nesto zeznuli ili su se na mufte nešto dovili od Arapskih zemalja pošto Zukrolic kao ima neke veze. A ono vidiš sve izadje na vidjelo. Da su lopovi jesu, da lazu i uveličavaju tu su profesionalci, da uzimaju od naroda i tu im nema premca, samo kad daju obično daju tudje ili se kite tudjim perjem. Bravo za redakciju. Ovde na Zapadu za auto od 100.000 km možeš da kupiš 3 od 400.000 km.

   Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.