Šta američke sankcije znače za Putina i njegove pomagače?

Šta američke sankcije znače za Putina i njegove pomagače?

635

Američko ministarstvo finansija uvodi sankcije predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu. U partnerstvu sa saveznicima i partnerima, SAD sankcionira „arhitekte ruskog rata protiv Ukrajine“. State Department također sankcionira ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerija Gerasimova.

Kako to pojašnjava Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić, Sjedinjene Američke Države su 25. februara, u koordinaciji sa saveznicima i partnerima, nastavile snažno odgovarati na „rusku neopravdanu, ničim izazvanu i unaprijed pripremljenu invaziju na Ukrajinu“ uvođenjem sankcija predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, kao i drugima iz ruskog Vijeća sigurnosti. Te sankcije se nadovezuju na druge opsežne radnje koje su Sjedinjene Američke Države i partneri poduzeli ranije ove sedmice, usmjerene na osnovnu infrastrukturu ruskog finansijskog sistema, uključujući sankcije protiv najvećih ruskih finansijskih institucija, ograničavanje mogućnosti Vlade Ruske Federacije da prikupi kapital i smanjenje isključenje iz pristupa kritičnim tehnologijama.

Kumulativno, ove akcije nameću Rusiji neviđene diplomatske i ekonomske troškove i dodatno je izoliraju od globalnog finansijskog sistema i međunarodne zajednice.

Predsjednika Putina i ministara Lavrova SAD izravno smatra odgovornim za neizazvanu i nezakonitu invaziju Rusije na Ukrajinu, demokratsku suverenu državu.
Rijetki potezi Ministarstva pravosuđa

Izuzetno je rijetko da Ministarstvo pravosuđa uvodi sankcije šefu države; predsjednik Putin pridružuje se vrlo maloj skupini koja uključuje despote kao što su Kim Jong Un, Aleksandar Lukašenka i Bashar al-Assad. Osim toga, američki State Department imenovao je dva dodatna dužnosnika Vlade Rusije (GoR) i članove ruskog Vijeća sigurnosti koji su izravno odgovorni za daljnju invaziju na Ukrajinu: ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Stožer Oružanih snaga Rusije, te zamjenika ministra odbrane i generala vojske Valerija Gerasimova. Ministarstvo odbrane je prethodno odredilo jedanaest članova ruskog Vijeća sigurnosti i nastavit će nametati sankcije vladajućoj eliti dok Rusija vodi ovaj brutalni rat.

“Ministarstvo pravosuđa nastavlja nanositi finansijske troškove Ruskoj Federaciji i predsjedniku Putinu zbog njihovog brutalnog i ničim izazvanog napada na narod Ukrajine. Kao što je predsjednik Biden rekao, Putin je odbacio svaki napor u dobroj vjeri koji su Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri uložili kako bi riješili naše zajedničke sigurnosne probleme kroz dijalog kako bi se izbjegao bespotreban sukob i spriječila ljudska patnja”, rekla je ministrica finansija Janet L. Yellen. “Ujedinjeni smo s našim međunarodnim saveznicima i partnerima kako bismo osigurali da Rusija plati ozbiljnu ekonomsku i diplomatsku cijenu za daljnju invaziju na Ukrajinu. Ako bude potrebno, spremni smo nametnuti dodatne finansijske troškove Rusiji zbog njenog užasnog ponašanja na svjetskoj pozornici.”

Američke akcije pokazuju da će sankcije i dalje direktno pogađati one koji su najodgovorniji za neprijateljske akcije Rusije protiv njenih susjeda, uključujući pripadnike najmoćnije i najbogatije ruske elite. Te radnje su poduzete u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 14024, koja dopušta sankcije Rusiji zbog njenih štetnih inostranih aktivnosti, uključujući kršenje dobro utvrđenih načela međunarodnog prava kao što je poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta drugih država.
Sankcije za šefa države Ruske Federacije i njegovog glavnog propagandistu

Prema State Departmentu, predsjednik Ruske Federacije izvršio je strašnu agresiju na Ukrajinu. Posljednje ruske akcije u Ukrajini još su jedan neprovocirani i nezakoniti napad na ovu suverenu naciju koja je već pretrpjela ilegalnu invaziju i kasniju okupaciju poluotoka Krima i višegodišnje polagane degradacije stabilnosti ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk. Vladimir Vladimirovič Putin je predsjednik Ruske Federacije i čelnik Vijeća sigurnosti Rusije. Kao predsjednik, Putin je vrhovni zapovjednik ruskih oružanih snaga koje trenutno poduzimaju neopravdani upad u suverenu europsku državu. Nitko nije odgovorniji za ruski rat protiv Ukrajine, destabilizaciju ruskih susjeda, patnju ukrajinskog naroda i za godine ruskih zlonamjernih aktivnosti na globalnoj razini od Putina.

Sergej Viktorovič Lavrov je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije i stalni član Vijeća sigurnosti Rusije. Kao ministar vanjskih poslova, Lavrov je iznio lažni narativ da je Ukrajina agresor jer je agresivno pokušavao opravdati ruske postupke na globalnoj razini. Osim toga, kao najviši diplomat koji predstavlja Rusiju na svjetskoj pozornici, Lavrov je pomogao u pravdanju agresivnih akcija Rusije protiv suverenih država i omogućio Rusiji da globalno degradira demokraciju.
Članovi Ruskog vijeća sigurnosti i pomagači ruskog predsjednika

Kako dalje navodi State Department, Sjedinjene Američke Države, te saveznici i partneri, nastavit će ciljati pripadnike ruske elite zbog njihove uloge u finansiranju daljnje agresije Rusije na Ukrajinu, osnaživanju Putina ili sudjelovanju u ruskoj kleptokraciji. Oni koji imaju moćne pozicije unutar ruske vlade mogu biti na meti ako daljnja agresija Rusije na Ukrajinu ne prestane.
Implikacije sankcija

Kao rezultat američkih sankcija, sva imovina i interesi u imovini ruskih pojedinaca koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba blokirani su i moraju se prijaviti Ministarstvu finansija. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u izravnom ili neizravnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Sve transakcije osoba iz SAD-a ili unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Američkih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba zabranjene su osim ako nisu ovlaštene općom ili posebnom licencom izdanom od strane ovog ministarstva ili na drugi način izuzete. Ove zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe i primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.
Izvor: Al Jazeera
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *