Otkrivamo ŠOKANTNE činjenice: Šta se krije iza političkog progona Esada Džudža?

1088

Nakon višemjesečnog upozoravanja javnosti od strane Esada Džudža da u stranci SDA jačaju proalbanske struje, javnost nije mnogo obraćala pažnju, a Džudžo je platio ceh zbog svojih političkih stavova isključenjem iz partije SDA i gubitkom posla. Naša redakcija je sprovela opsežnu pretragu tv serija, tekstova i fb stranica i došla do sljedećih pojava:

  • pokušaji destabilizacije Sandžaka i nametanje albanskog identiteta
  • dokumentarci snimljeni od strane ozbiljnih albanskih tv kuća i
  • jak asimilatorski uticaj raznih udruženja sa Kosova.

Jedna od asimilatorskih emisija je i “Fshati i besës që nuk flet më gjuhën shqipe” snimljena u selu Besnik kod Rožaja. U ovom tv prilogu voditelj krajnje tendeciozno i ponižavajuće prema Bošnjacima, koji učestvuju u dokumentarcu, ubjeđuje ih da nisu Bošnjaci nego Albanci. U to se možete uvjeriti na ovom video snimku tajmera od 2:35 do 3:11.

Ovi asimilatorski uticaji od strane ovih organizacija nisu opasnost za širu albanizaciju Bošnjaka, što se moglo vidjeti svjesnošću Bošnjaka i u ovom dokumentarcu, niti ovo može stvoriti mržnju prema našem bratskom narodu Albancima.

Ono što predstavlja prijetnju su petokolonaši iz redova samih Bošnjaka, jer njihovim djelovanjem može se polarizirati jedinstveni bošnjački korpus u Sandžaku. Dokaz njihovog postojanja su fejsbuk stranice Ilirija, Dardanija, Sandžak Slobodni i Sandžačka obavještajno-bezbjednosna agencija u vidu tekstova koje piše izvjesni Ahmed Daca (pseudonim). Zajedničko svim ovim stranicama je sinhronizovano djelovanje u smjeru promovisanja albanskih političara i albanske kulture, uz pokušaje marginalizovanja veza Bošnjaka Bosne i Bošnjaka Sandžaka. Prenosimo vam neke od objava sa ovih grupa.

Međutim, pri promovisanju ovih aktivnosti namjerno i konstantno se pravi „greška“ i Bošnjačko nacionalno vijeće oslovljava “sandžačkim nacionalnim vijećem”. Naizgled mala razlika, ali suštinski ogromna. Naime, na ovaj način se želi Bošnjačko nacionalno vijeće, koje je zakonski definisana institucija bošnjačke nacionalne manjine u okviru međunarodno priznate države Republike Srbije (koju autori ovih tekstova obavezno oslovljavaju tzv. „srbija“), deinstitucionalizovati, ilegalizovati i iskoristiti u smjeru podizanja međunacionalnih tenzija u Sandžaku i Srbiji.

Proalbanski komentatori na ovim stranicama se po pravilu predstavljaju albanskim imenima i prezimenima, ali pišu tečnim bosanskim jezikom. Aktivnost stranica je tolika da je nemoguće da ih vodi neko kome to nije primarno zanimanje, pa se postavlja pitanje odakle se finansiraju ove stranice, kad je poznato da stranice na Fejsbuku ne donose profit, bez obzira na broj čitalaca i pratilaca.

Drugo pitanje koje se postavlja je zašto takozvani „Albanci“ sa ovih stranica ne pišu albanskim već čistim i pravilnim bosanskim jezikom?
Dobro upućeni krugovi tvrde da su ove stranice usko povezane sa proalbanskim lobijem unutar SDA, da su proizišle iz iste kuhinje iz koje je stigla i deklaracija o specijalnom statusu Sandžaka (u kojoj se kao konstitutivni narod Sandžaka prvo prikazuju Albanci pa svi ostali), zbog koje je na koncu nastao sukob u SDA i koji je kulminirao isključenjem Džudža iz stranke i napuštanjem stranke SDA od strane mnogih mislećih ljudi u Sjenici i Tutinu.

Da je stranka SDA otišla i korak dalje sa albanizacijom Bošnjaka dokaz je zvanična stranica “Samoopredjeljenje dr. Sulejman Ugljanin” , gdje je  člankom  https://www.sandzak.rs/demanti-na-kvazi-naucno-negiranje-albanske-autohtonosti/  stala na stranu Albanaca protivu Bošnjaka, i to u vezi porijekla plementa Klimenti, suprostavljajući se naučnim i histroijskim činjenicama bošnjačkog sajta:  bosnjackidnk.com.

 

Očigledan je cilj svih ovih aktivnosti, a to je politička destabilizacija i albanizacija prve bošnjačke stranke SDA, ponovno dovođenje u sumnju nacionalnog identiteta sandžačkih Bošnjaka, kao i pomoć albanskim ekstremističkim organizacijama oko pitanja Kosova, i to na način lažnog stvaranja žarišta “Sandžak“.

Uredništvo našeg portala neće ravnodušno posmatrati ova dešavanja, i osjećamo kao svoju obavezu da javno reagujemo na sve negativne tendencije u Sandžaku, pa tako i na ovu, na prvi pogled bezazlenu, ali potencijalno veoma opasnu pojavu. Takođe, želimo da odamo priznanje Esadu Džudžu, dokazanom borcu za Sandžak, koji je založio svoju političku i egzistencionalnu karijeru da bi odbranio Bošnjake.

 

Redakcija Sandžakdanas