Staljinov praunuk je musliman, zove se Selim i živi u pradjedovom stanu u Moskvi

1177

taljin je inzistirao da njegov sin Jakov ode u borbu za vrijeme Drugog svjetskog rata i već u augustu 1941. godine on se našao u njemačkom zarobljeništvu. Dvije godine proveo je u logorima. Prema jednoj legendi, njemačko rukovodstvo predložilo je Staljinu da oslobodi Jakova u zamjenu za zarobljenog feldmaršala Paulusa i tada je Staljin izgovorio čuvenu rečenicu: “Ja ne mijenjam feldmaršala za vojnika.”
Sovjetski vođa Josif Džugašvili Staljin imao je dvije žene, troje svoje djece i jedno usvojeno. Odnos potomaka prema “vođi” bio je različit: neki su se ponosili njime, a neki skrivali da su s njim u srodstvu.

Staljin je imao vrlo bliske odnose sa svojom majkom. Ona ga je okružila ljubavlju, teškim radom zarađivala je novac sa željom da joj sin postane svećenikom. Biografi bilježe da mu je otac mnogo pio te da je tukao sina i ženu. Te batine povezuju s budućom nevjerojatnom surovošću koju je Staljin pokazivao kako prema bližnjima, tako i prema svom narodu.

Prvi sin umro kao njemački zarobljenik

Prva Staljinova žena bila je pralja i krojačica Jekaterina Svanidze. Budući “vođa naroda” nježno ju je volio, ali je ona s 22 godine umrla od tifusa. Biografi smatraju da je njezin odlazak istinski slomio Staljina. Jekaterinini rođaci pričali su da mu se za vrijeme sahrane “pomutio razum i da je skočio u grob za kovčegom”.

Prva supruga, Jekaterina Svanidze

Prva supruga, Jekaterina Svanidze

Nakon njezine smrti Staljin se bezrezervno posvetio revolucionarnom radu, a odgoj osmomjesečnog sina Jakova preuzela je na sebe Jekaterinina tetka. Jakov je oca u svjesnom uzrastu vidio tek kada je imao četrnaest godina, kada je prešao iz Gruzije kod njega u Moskvu. Ali njihovi su odnosi bili zategnuti. Staljin je već imao novu obitelj. Povjesničari smatraju da je Jakov Staljina podsjećao na voljenu prvu ženu i da ga je to iritiralo. Kao i to što je Jakov s teškoćom govorio ruski te je bio stidljiv i tih.

Jakov se rano oženio za svećenikovu kćer. Staljin je bio protiv te veze. Nakon neuspješnog pokušaja samoubojstva, Jakova je otac čak počeo prezirati i nije htio s njim imati ništa više zajedničko. Staljin je inzistirao da Jakov ode u borbu za vrijeme Drugog svjetskog rata i već u augustu 1941. godine njegov se sin našao u njemačkom zarobljeništvu. Dvije godine proveo je u logorima. Prema jednoj legendi, njemačko rukovodstvo predložilo je Staljinu da oslobodi Jakova u zamjenu za zarobljenog feldmaršala Paulusa i tada je Staljin izgovorio čuvenu rečenicu: “Ja ne mijenjam feldmaršala za vojnika.”

Sin Jakov

Sin Jakov

Jakov je poginuo u logoru pri nerazjašnjenim okolnostima. Iza njega ostalo je troje djece od tri različite žene. Kći koju je dobio s prvom ženom umrla je kao dijete, a dvoje djece doživjelo je zrele godine. Iz građanskog braka s Olgom Goliševom (prijateljica Staljinove žene Alilujeve) rođen je 1936. godine sin Jevgenij Džugašvili. On je postao vojni povjesničar, sudjelovao je u mnogim dokumentarnim filmovima o Staljinu i bio strastveni staljinist. Živio je u Moskvi i umro 2013. godine. Imao je dvoje djece: Visariona (rođenog 1965) i Jakova (rođenog 1972). O njima se malo zna. Živi su. Visarion radi kao redatelj i prema nekim podacima živi u SAD-u, gdje je tražio politički azil nakon što su da pretukli u Gruziji. Jakov je slikar, živi u Gruziji. Godine 2006. zamolio je Vladimira Putina da se istraže okolnosti smrti njegovog pradjeda Josifa Staljina. Smatrao je da su ga ubili politički suparnici.

S novom ženom, balerinom Judife Meljcer, Jakov je 1938. godine dobio kćer Galinu Džugašvili. Ona je bila filologinja, proučavala je književnost Alžira, udala se za Alžirca i suradnika UN-a Huseina ben Saada. Galina je napisala knjigu sjećanja o svojoj obitelji Unuka vođe, a umrla je 2007. godine. Rodila je 1971. godine sina Selima Bensaada. On i danas živi u Moskvi u stanu svog djeda.

Unuk Jevgenij Jakovljevič Džugašvili

Unuk Jevgenij Jakovljevič Džugašvili

Otrovao se alkoholom

Četrdesetogodišnji Staljin oženio se 1918. godine kćerkom svog revolucionarnog suborca, sedamnaestogodišnjom Nadeždom Alilujevom. Sin Vasilij rodio im se 1921. godine. On je postao pilot, general avijacije i utjecajan čovjek. Za razliku od Jakova i njegovih potomaka, Vasilij je službeno nosio prezime Staljin. Međutim, nakon očeve smrti njegov se položaj pogoršao. Otpušten je iz vojske, osuđen na zatvor, a kasnije protjeran u Kazanj. Zabranjeno mu je da živi u Moskvi. Čak su ga prisilili da prezime promijeni u Džugašvili. Vasilij se propio i prema službenoj verziji umro od trovanja alkoholom (njegova je posljednja žena sumnjala u istinitost uzroka smrti).

Druga supruga, Nadežda Alilujeva i sin Vasilij

Vasilij je imao četvero djece, gotovo sva su nosila Staljinovo prezime. O njima se ne zna mnogo. Još je živa njegova unuka Anastasija od kćeri Nadežde. Osim toga, Vasilij je usvojio kćer treće žene i dvije kćeri četvrte žene. Sve one su nosile prezime Džugašvili.

Najpoznatiji od Vasilijeve djece bio je njegov sin Aleksandra Burdonski (1941–2017), režiser i glumac. On je jedini koji je prezime namjerno promijenio kako bi se mogao baviti umjetnošću. Prema nekim izvorima, u mladosti je imao negativan odnos prema djedu, no kasnije je “postao svjestan veličine njegove ličnosti”. Međutim, kritizirao je “fanatičan” odnos koji je prema djedu imao njegov bratić Jevgenij (Jakovljev sin), koji je potpuno odricao Staljinove zločine. Djece nije imao.

Bijeg na truhli Zapad

Drugo dijete Nadežde Alilujeve bila je Svetlana koja je uzela majčino prezime. Rodila se 1926. godine. Imala je šest godina kad joj se majka ubila. Svetlana je 1967. godine praktički pobjegla iz SSSR-a i nastanila se u Americi. U emigraciji je napisala knjigu o svoj obitelji Dvadeset pisama prijatelju posvetivši je majci. Pokušala je rekonstruirati njezinu ličnost i odnose s mužem prema sjećanjima prijatelja. Knjiga je postala uspješnom i donijela joj je mnogo novca, od čega je mogla do kraja života živjeti u SAD-u.

Praunuk Selim Bensaad

Praunuk Selim Bensaad

Svetlana je imala nekoliko muževa. Iz prvog ranog braka dobila je sina Josifa Alilujeva (1945–2008), koji je postao kardiokirurg. Njegov sin Ilja Voznesenski (rođen 1970) je arhitekt.

Iz braka s Jurijem Ždanovom rodila joj se kćer Jekaterina (rođena 1950). Kada je majka emigrirala, prekinula je s njom veze. Danas radi kao vulkanologinja, živi u selu na Kamčatki, odbija razgovarati s novinarima i odbacuje da ima veze s Alilujevom.

Praunuka Chrese Evans

U SAD-u se Alilujeva udala za Williama Petersa i rodila kćer Olgu Peters (rođena 1971), koja je kasnije promijenila ime u Chrese Evans. Na internetu se 2016. godine pojavila fotografija Chrese Evans u punk stilu, s tetovažama i piercinzima.

(Izvor: Russia Beyond)