Stijena se obrušila na glavu stradalog rudara!

712

Rudar Edin Mujović (28) poginuo je u noći između ponedjeljka i utorka u rudniku mrkog uglja „Štavalj“ kod Sjenice kad se na njega, dok je bio u otkopu, obrušio komad uglja teži od 100 kilograma!

Kako su ispričale Edinove kolege, nesreća se desila oko 1.30 sati, na 250 metara ispod zemlje, u jami, dok su radili treću smjenu. Ogromna stijena je pogodila Mujovića pravo u glavu.

Opipavali mu puls

– Obrušila se stijena na Eda, sve nas je obavila prašina… Pogledam, leži pod stijenom, samo sam viknuo: „Edo, brate“ – rekao je Almir Tahirović, Edinov kolega, koji od suza nije više mogao da govori.

– Rudari su prvo morali da ga izvuku ispod velikog komada uglja. Jedva su ga pomjerili. Zavili su mu glavu nekom majicom, pokušali da zaustave krvarenje, sve vrijeme su provjeravali ima li pulsa, a onda su ga čitava dva kilometra nosili na nosilima kroz hodnike rudnika do saniteta. Poslije više od pola sata natčovječanskih napora, uspkeli su da dođu do saniteta, pa do bolnice, u bolnici su lkekari mogli samo da konstatuju smrt – pričali su juče potreseni rudari.

U rudniku mrkog uglja u selu Štavalj juče je bio muk. Stajale su sve mašine, proizvodne trake, rudari nisu sišli u jame. U pustom krugu preduzeća kraj ulaza u jame tek ponegdje pojavio bi se poneki rudar, zabrinut, smrknuta lica, neki su bili uplakani.

U rudniku je juče bila i rudarska inspekcija.

– Edin je bio u četvoročlanoj ekipi, u kojoj su bili kopač, dvojica pomoćnika i još jedan radnik. Zadatak im je bio da pripreme otkop za miniranje. Prije toga morali su da pomjere čelični zaštitni luk, što je rutinski posao. Tokom pomjeranja luka, sa desne strane, obrušila se stijena, ogroman komad uglja pao je pravo na nesrećnog rudara – ispričao je naš izvor iz istrage.

Bio je vrijedan i dobar

Direktor rudnika Mensur Turković rekao je da je poginuli rudar u rudniku proveo deset godina i da je bio jedan od najboljih radnika.

– Kolege su učinili sve da ga spasu, tako rudari uvijek rade. Nažalost, nisu uspjeli. Ljudima je danas teško, izgubili smo kolegu, radnika i druga. Zna se da je došlo do obrušavanja stijene, koja je rudara udarila u glavu. Ovde je rudarska inspekcija, koja će obaviti uviđaj – rekao je Turković.

Izvor: Sandžak danas/Kurir