osmanlindita

Strašan zločin počinio je tada Albanac Osman – Ubio ćerku i zeta na prvu godišnjicu braka

3159

U Melbourneu, na pragu Nove 2020. godine, dogodio se zločin koji je privukao pažnju javnosti širom svijeta. Osman Šaptafaj, vozač kamiona s Kosova, ubio je svoju kćerku Linditu (25) i zeta Vetona Musaija (29) na dan koji je trebao biti proslava ljubavi i zajedništva – prva godišnjica njihovog braka.

Lindita i Veton, par koji je svojim izgledom i zaljubljenošću podsjećao na one s naslovnica modnih magazina, vraćali su se kući s putovanja kada ih je Osman sačekao i hladnokrvno ubio. Ubistvo se dogodilo na pragu doma Vetona, gdje je par živio sa njegovom porodicom.

Nakon zločina, Osman je pokušao samoubistvo u obližnjem parku, ali je preživio, ostavivši za sobom trajne posljedice povrede mozga. Godinu dana kasnije, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, s mogućnošću podnošenja zahtjeva za ranije puštanje nakon 35 godina.

Motivi iza ovog strašnog čina ostaju djelomično nepoznati, ali su na sudu iznesene priče o Osmanovoj želji za kontrolom nad kćerkom, koji je godinama prije pokazivao znake nasilnog ponašanja. Svjedočenja porodice govore o godinama straha i torture koje su proživjeli pod njegovim krovom.

Ova tragedija ostavila je dubok ožiljak na obje porodice, s svjedočenjima koja govore o gubitku i tuzi koja je teško zamisliva. Osman Šaptafaj, koji je na sudu pokušao opravdati svoje postupke stanjem depresije, nije pokazao kajanje, ostavljajući iza sebe pitanja o pravdi, krivici i tome kako se takvi tragični događaji mogu spriječiti u budućnosti.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *