Sudski vještak tvrdi da Mavrić nije ubio policajca

1272

Dokazi koji su doprinijeli da Fahrudin Mavrić prije 7 godina bude osuđen za ubistvo policajca Željka Zečevića na putu Ribarići – Tutin bili su nezakoniti – tvrdi direktor i forenzičar Centra za forenzička istraživanja iz Novog Sada Nenad Šipka. On je na konferenciji za medije u prostorijama Stranke pravde i pomirenja iznio detalje forenzičke 3D rekonstrukcije pravosnažne presude Višeg suda u Novom Pazaru u slučaju protiv Mavrića koji je osuđen na 30 godina zatvora za ubistvo policajca Željka Zečevića. Njega su angažovali roditelji Mavrića a urađenom forenzičkom 3D rekonstrukcijom, želi da ukaže na greške koje su se dogodile u pravosnažnoj presudi.

Šipka smatra da su tragovi krvi ključni detalj.

“Prolazak projektila kroz balistički želatin pokazao je da je pritisak morao povući biološki materijal, odnosno dijelove tkiva. Time bi se potvrdilo da li je to putanja i projektil koji je pogodio Zečevića. Drugi ključni detalj su nezakoniti dokazi, jer je vještak koji je donio dokaze, na osnovu kojih je Fahrudin i osuđen, morao biti izuzet sa suđenja. Ako se ovo izuzme onda nema nijednog dokaza da je Fahrudin povukao obarač pištolja“, rekao je Šipka.

On je istakao da je pravni zastupnik prije mjesec dana Višem sudu u Novom Pazaru poslao Zahtev za ponavljanju postupka.

Fahrudinov otac, Džafer Mavrić rekao je da porodica od suda očekuje samo istinu i pravdu.

“Ako u ovoj zemlji postoji pravde i zakona očekujem da će sud povratiti ovaj postupak, jer forenzičar ima nove dokaze. Ukoliko se dokaže da je pravosnažno rješenje bilo ispravno mi se slažemo sa kaznom zatvora od 30 godina“, rekao je Džafer.

Podsjetimo Veće Višeg suda u Novom Pazaru, kojem je presjedavao sudija Adil Bibić, osudilo je u maju 2012. godine na 30 godina zatvora Fahrudina Mavrića iz Ribarića, kod Tutina, zbog ubistva policajca Željka Zečevića (39), radnika Policijske stanice u Tutinu. Ubistvo se dogodilo 2. marta 2010. godine u mjestu Batrage, na putu Ribarići – Tutin.