Sulejman Ugljanin:”Gradićemo autonomiju Sandžaka, nakon promjene vlasti”

846

U Srbiji se na našu veliku radost dešavaju pozitivne promjene, rekao je za Patriju Sulejman Ugljanin, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

 

“Građani Srbije, koji su ranije birali Šešelja, Miloševića i Vučića rekli su stop. Ne može više tako, tražimo odgovornost. Započeti su masovni građanski protesti i mi smo u Sandžaku protestnom šetnjom 9. marta dali podršku građanskim protestima u Srbiji i svim njihovim zahtjevima, koji su jasno definisani”, kaže Ugljanin.

Lider sandžačke SDA dodaje da narod u Sandžaku ima puno više razloga da protestuje od građana širom Srbije.

“Mi protestujemo protiv tolerantnog odnosa srpskih državnih organa prema zločinima nad Bošnjacima. Protestujemo što državni organi Srbije – predsjednik, vlada, Skupština, negiraju genocid nad Bošnjacima u BiH, a također negiraju sve zločine nad Bošnjacima Sandžaka (Sjeverin, Kukurevići, Štrpci) i sve druge zločine nad Bošnjacima, a čime se kod Bošnjaka stvara osjećaj neizvjesnosti i nesigurnosti. Ovim našim protestom smo iskazali neslaganje i protest zbog diskriminacije nad Bošnjacima u Sandžaku pri zapošljavanju u tužilaštvu, policiji i drugim državnim organima”, pojašnjava Ugljanin.

Istovremeno, Ugljanin napominje da podržavaju promjene u srpskom društvu, od prosječnog građanina pa do akademika, “koji su jasno počeli da se oslobađaju straha i jasno počeli govoriti ono što smo mi davno govorili”.

“I oni su na svojim leđima osjetili batinu od paralelnih struktura vlasti u tužilaštvu, sudstvu, državnoj policiji i vojsci. Te paralelne strukture sada su počele da hapse, jer su one sada praktična vlast”, smatra lider SDA Sandžaka.

Ugljanin podsjeća na dokument “Sporazum s narodom” i obećanje njegovih potpisnika da će 13. aprila u Beogradu organizovati veliki narodni protest ukoliko njihov zahtjev – odlazak aktuelnog režima i organizovanje slobodnih izbora na svim nivoima, ne bude ispunjen.

“Mi nakon tih promjena očekujemo da možemo graditi autonomiju Sandžaka i vraćanje bošnjacima statusa konstitutivnog naroda, a sve to s jednom mladom i normalnom generacijom srpskog naroda, čije su ruke čiste od zločina nad Bošnjacima, ali im je savjest opterećena zbog zločina koje je neko drugi u njihovo ime učinio nad Bošnjacima”, poručio je Ugljanin.

Navodi Ugljanin i da će poslije protesta 13. aprila “početi proces efikasnih i vidljivih promjena u Srbiji”.

“U tome mi učestvujemo sa prijateljima u Skupštini Srbije. Mi smo u zajedničkoj poslaničkoj grupi sa Čedomirom Jovanovićem, Nenadom Čankom i drugima, i imamo u Srbiji dobre političke partnere s kojima radaimo, ali su u nemilosti režima i njihov glas se ne čuje”, zaključio je Ugljanin u razgovoru za Patriju.