Sulejmani ratovao u Bosni: “Gdje god muslimanima treba pomoć, ja sam tu!”

Sulejmani ratovao u Bosni: “Gdje god muslimanima treba pomoć, ja sam tu!”

673

Hasan Haidar Diab (56) je poznati hrvatski novinar i ratni izvještač koji od 1998. godine piše za Večernji list. Međutim, njegova povezanost sa Balkanom seže u osamdesete godine prošlog vijeka, kada je iz rodnog Bejruta došao na studije u tadašnju SFR Jugoslaviju i to ponajviše zahvaljujući liku i djelu Josipa Broza Tita, odnosno njegovom ulogom u Pokretu nesvrstanih.

Tokom godina rata, prvenstveno zbog poznavanja arapskog jezika, proputovao je ratom zahvaćena područja, gdje je uradio veliki broj intervjua i reportaža sa političarima i izbjeglicama. Sa pojavom izbjegličke krize u Evropi uslijed započetog građanskog rata u Siriji 2011. godine, postao je jedan od najstručnijih sagovornika u emisijama emitovanim na javnim servisima Hrvatske, Slovenije, Bosne, Srbije, te i Evrope.

Jedan od njegovih sagovornika bio je i iranski general Kasem Sulejmani, sa kojim je pričao u dva navrata, 2016. i 2017. godine, o čemu je pisao u autorkom tekstu za Večernji list.

Tom prilikom, Sulejmani mu je potvrdio svoj boravak na Balkanu tokom ratnih sukoba devedesetih godina prošlog vijeka.

– S generalom Sulejmanijem lično sam se susreo dva puta u Iranu, jednom u Teheranu na konferenciji 2016, a drugi put u gradu Mešadu godinu dana kasnije. Djelovao je jako skromno, vidjelo se da je vagao svaku izgovorenu rikeč. Iako nismo dugo razgovarali, kada je saznao da dolazim iz Hrvatske, samo je dobacio pitanje: “Kakva je situacija u BiH?” Na moje pitanje da li je bio u BiH, Kasem mi je odgovorio: “Naravno da sam bio, ali davno, 1993. i 1994. Gdje god muslimanima treba pomoć, ja sam tu”. Na rastanku sam mu rekao neka se čuva, a njegov je odgovor bio: ”Molite se za mene da poginem kao mučenik, to mi je najveća želja” – naveo je Diab u tekstu.

U daljem toku teksta, Diab se osvrnuo i na kult ličnosti ubijenog iranskog generala, odnosno, na njegove impozantne taktičke i borbene strategije:

Kasem Sulejmani bio je najžešći borac protiv kalifata Islamske države, a zbog tajanstvenih misija koje je obavljao zvali su ga “Džejms Bondom Bliskog istoka”. General Sulejmani bio je prisutan u Iraku od američke invazije 2003, u Libanu i na području palestinske samouprave od ranih 90-ih godina, 2011. dobio je novi zadatak: zaustaviti pohod džihadista na Irak i Siriju. Od tada su u Damasku i Bagdadu prisutni zapovjednici snaga Kuds. Poznato je da je često i lično vodio vojne akcije, kao onu kada je zaustavio ofanzivu islamista prema Damasku i onu prema Bagdadu. Uz to što je odbranio Damask i Bagdad, pod njegovim zapovjedništvom je oslobođeno čitavo područje Al Kusara i veliki dijelovi provincije Homs u Siriji, Alep, a naposletku i Istočna Guta.

Zahvaljujući strategiji Kasema Sulejmanija, sirijski predsjednik Bašar al-Asad opstao je na vlasti. Nakon što je ISIS zauzeo Mosul, Tikrit i niz drugih gradova, Sulejmani je odmah preuzeo zapovjedništvo i najbolje ljude Kudsa doveo u Bagdad, čime je ujedno pomogao i da se odbrani irački Kurdistan i sam Bagdad. Vojni uspjeh protiv boraca ISIS-a postignut je zahvaljujući tome što su Sulejmani njegovi savjetnici promijenili strategiju ratovanja i u Iraku i u Siriji, na temelju iskustva u borbama protiv sovjetskih trupa u Avganistanu.

Prema obavještajnim podacima, Sulejmani je likvidiran na povratku iz Sirije gdje je zapovijedao ofanzivom na provinciju Idlib, zadnje uporište džihadističkih grupa. Zapovjednik iranskih snaga Kudsa cijeli život je posvjetio jednom cilju – zaštititi Iran i ideale Islamske revolucije.

Al Kuds je pretvorio u organizaciju koja se može suočiti sa svim geopolitičkim izazovima. Uvijek je bio predan Islamskoj revoluciji i živio skromno. Upravo se pod njegovim vođstvom ranih 2000-ih počela razvijati „Osovina otpora Sjedinjenim Državama” na Bliskom istoku, koja i dalje odoleva politici SAD-a Saudijske Arabije i Izraela.
Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei imenovao je brigadira Ismaila Ganija zapovjednikom Kudsa i nasljednikom Kasema Sulejmanija kojem je do sada bio zamjenik.

Izvor: Blic