Sutra dočekujemo Ramazanski bajram, Hayat i RTV Novi Pazar, realizuju zajednički bajramski program

664

Muslimani u Sandžaku kao i širom svijeta, sutra dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska blagdana kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta.

U Novom Pazaru će se oko 04.30 oglasiti ezan za sabah-namaz, a bajram-namaz će se klanjati u 05.33 sati.

Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počele su nakon posljednje mubarek noći lejletul-kadr, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni. Svi se raduju bajramu, a posebno djeca.

Također, bajram je prilika da se obiđu familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima, bolesnima….

Prema Takvimu prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019/1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana.

TV Hajat iz BiH i Radio televija Novi Pazar, sa Bajram namazom počinju realizaciju zajedničkog bajramskog programa, rekao je direktor i glavni i odgovorni urednik Rtv Novi Pazar…

,,Rtv Novi Pazar kao lider u okruženju i ovog ramazana pomjera granice, region i dijaspora aktivno su učestvovali u kreiranju naših sadržaja, a sva mijerenja gledanosti pokazuju da smo ispunili našu misiju. Tako će biti i sa Bajramom. Realizacija zajedničkog programa sa TV Hajat je tradicija, a novi sadržaji koji očekuju gledaoce, glavni razlozi da taj mubarek dan provedu sa nama,, istakao je direktor Radio televize Novi Pazar…

Blagdanske emisije ne trpe improvizacije, a zahtjevaju totalnu predanost i kolektivno stvranje, to je oproban recept, rekao je urednik RTV Novi Pazar, Galib Gicić.

,,Za dobru bajramsku baklavu potrebni su kvalitetni sastojci, rutina i umijeće, a za dobar program kreativni novinari sa iskustvom, jaka tehnička podrška i dobra koordinacija, a mi smo sve to uvezali. Laska nam što opet Bajram radimo sa TV Hayat, jer to neštno govori,, kazao je urednik Rtv Novi Pazar Galib Gicić.

Umreženi program televizije Novi Pazar i televizije Hajat, počinje u utorak, 4, maja, sa ezanom Bajram namaza

Izvor Agencija