Sutra isplata 60 odsto minimalne zarade za više od 235.000 firmi

623

BEOGRAD – U Srbiji će sutra biti isplaćeno 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 firme u kojima radi više od 1,01 milion zaposlenih, za šta će iz državnog budžeta biti izdvojeno 18,4 milijarde dinara.

Minimalna zarada se isplaćuje u okviru drugog paketa državne pomoći, zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, koji je ovoga puta usmjeren i na firme koje su osnovane nakon 15. marta, odnosno do 20. jula ove godine.

Novac će na račune tih novoosnovanih firmi, kojih po podacima ;Agencije za privredne registre ima 13.550, biti uplaćen u septembru, u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom.

Kako je ranije objašnjeno, potrebno je da nove firme do 15. septembra podnesu PPP-PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.

Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mjere pomoći biće otvoreni posebni namjenski računi.

Svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski.

Kako je ranije rekao ministar finansija Siniša Mali, oni koji su ostvarili pravo na novac, a ne žele ga ili ne ispunjavaju uslove, ne treba da ga troše pa će sredstva biti automatski vraćena u budžet, najkasnije do 31. oktobra.

Poslodavci koji primaju državnu pomoć imaju obavezu da ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10 procenata u periodu od tri mjeseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, odnosno najkasnije do kraja godine.

Isplata novca će se izvršiti na već otvoreni kovid račun, a direktna davanja se mogu koristiti isključivo za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima.

Sandzak Danas / Beta

Foto Tanjug


TAG


One thought on “Sutra isplata 60 odsto minimalne zarade za više od 235.000 firmi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *