U junu svečano otvaranje džamije u Ljubljani

740

Džamija u Ljubljani biće zvanično otvorena u junu ove godine, potvrđeno je to tokom današnjeg susreta premijera Republike Slovenije Marjana Šareca i muftije Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Sloveniji Nedžada Grabusa.

Muftija Grabus obavijestio je premijera da Islamska zajednica uskoro završava projekt izgradnje džamije, te ga je ovom prilikom pozvao da prisustvuje njenom svečanom otvorenju.

Tokom sastanka premijer Šarec i muftija Grabus razgovarali su i o aktuelnim pitanjima u vezi s funkcionisanjem crkava i vjerskih zajednica u Sloveniji.

Kamen temeljac za izgradnju prve džamije u Ljubljani postavljen je 2013. godine. Uz džamiju je urađena i sva prateća infrastruktura, a ulica koja će voditi do džamije, odlukom Gradskog vijeća Grada Ljubljane, a na prijedlog Islamske zajednice, nosi ime Džamijska ulica.

Kapacitet molitvenog prostora unutar džamije je 2.000 osoba, dok će vanjski dio moći primiti oko 660 klanjača. Džamija u Ljubljani biće jedina džamija u Sloveniji, što je za muslimane ove zemlje, koji na džamiju čekaju decenijama, ispunjenje višedecenijskog sna.

Inače, prva džamija u Sloveniji sagrađena u Logu pod Mangartom 1916. godine, za vrijeme Prvog svjetskog rata, nakon kojeg je i porušena. Danas se tamo nalaze samo temelji džamije.

Islamska zajednica u Sloveniji djeluje u 18 drugih gradova gdje postoje mesdžidi, ali džamija u Ljubljani, čije otvorenje je planirano u junu, biće jedina džamija s munarom u Republici Sloveniji.

Izvor: Preporod.info