Search

Svečano potpisivanje ugovora o dodijeli sredstava za samozapošljavanje

U Novom Pazaru održano je svečano potpisivanje ugovora o dodijeli sredstava za samozapošljavanje i grantova za razvoj socijalnog preduzetništva, a u okviru projekta „Održive zajednice u Sandžaku – Od mjere do karijere“. U Novom Pazaru i Tutinu sredstva u vidu opreme, mašina i repromaterijala u vrijednosti do 2.400 evra dodijeljena su 21 fizičkom licu za pokretanje sopstvenog posla, a dva udruženja građana su dobila opremu u vrijednosti do 4.000 evra za doregistraciju djelatnosti kako bi mogli da nastave svoj rad i kao socijalna preduzeća.

Ovim projektom omogućeno je samozapošljavanje i zapošljavanje lica iz teže zapošljivih kategorija kroz programe obuke prilagođene potrebama lokalnog tržišta rada, podršku zapošljavanju i programe samozapošljavanja i razvoj socijalnog preduzetništva u Novom Pazaru i Tutinu.

Grad Novi Pazar je nosilac projekta “Od mjere do karijere”, a projektni partneri su opština Tutin, Regionalna razvojna agencija Sandžaka – SEDA , Muslimansko humanitarno društvo „Merhamet – Sandžak“ i Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC). Projekat je finansiran od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Projekat „Održive zajednice u Sandžaku – Od mjere do karijere“ usmjeren je na povećanje zapošljivosti povratnika, Roma i drugih teže zapošljivih kategorija kroz programe obuke prilagođene potrebama lokalnog tržišta rada, podršku zapošljavanju i programe samozapošljavanja i razvoj socijalnog preduzetništva u Novom Pazaru i Tutinu. Glavni cilj projekta je povećanje zapošljavanja i zapošljivosti ciljnih grupa jačanjem kapaciteta lokalnih struktura, kao i umrežavanjem na lokalnom i regionalnom nivou.

Projekat „Održive zajednice u Sandžaku – Od mere do karijere“ dio je projekta Nemačke razvojne saradnje Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji kojisprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u Srbiji
One thought on “Svečano potpisivanje ugovora o dodijeli sredstava za samozapošljavanje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.