Svi optuženi u predmetu “Respiratori” izjasnili se da nisu krivi

160

Svi optuženi u predmetu “Respiratori” – Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt Srebrena malina izjasnili su se da nisu krivi.
Na prvom ročištu koje se održalo na Sudu Bosne i Hercegovine optuženi su odbacili sve navode optužnice.
Kao prvooptuženi navode optužnice odbacio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, slijedili su Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Milićević. Fikret Hodžić izjašnjavao se i po krivici pravnog subjekta Srebrene maline.

Novalićeva braniteljica Vasvija Vidović kazala je poslije ročišta kako se očito želi napraviti slučaj “Sanader” u našoj zemlji te kako se unaprijed stvorila predodžba o krivnji.

“Jedan ovakav slučaj je očito nekom potreban”, kazala je Vidović te navela kako se Tužilaštvo miješalo i onemogućavalo proces instaliranja uvezenih respiratora.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Izvor: klix.ba