Tehnička škola iz Novog Pazara osvojila je prvo mjesto na regionalnom takmičenju “Dostignuća mladih” u Kragujevcu

605

Na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugozapadne Srbije, “Dostignuća mladih”, održanom 27. marta u Kragujevcu, učenička kompanija Tehničke škole “Izudin Šušević” iz Novog Pazara osvojila je prvo mjesto.

U konkurenciji 24 škole iz cijelog regiona, kompanija OP Soft osvojila je prvo mjesto za svoju kreativnu ideju. Oni su kreirali aplikaciju s 3D interfejsom koja omogućava gostima u restoranima i kafićima da, pomoću QR koda na stolu, poruče bez čekanja konobara i izbjegavajući gubitak informacija u komunikaciji s njima.

Aplikaciju su nazvali “Order Place”. U okviru projekta kreirali su biznis plan, istražili tržište razgovarajući sa vlasnicima restorana i intervjuišući ih, kao i potencijalne korisnike usluga, predstavljajući veoma upotrebljivu i izvodljivu ideju.

Ovo takmičenje se svake godine organizuje pod pokroviteljstvom USAID-a, fondacija NCR i UniCredit, uz organizaciju Ministarstva prosvete.

Kompanija OP Soft osvojila je simpatije svih posjetilaca takmičenja, osvojivši prvo mjesto u velikoj konkurenciji. Ekipu čine Haris Gorčević, Erhad Mašović, Esma Tatar, Mina Borojević i Dalija Hazirović, s mentorom Rifatom Ljajićem, profesorom informatike i programiranja.


Autor Zlatko M.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *