Teroristički napadi hrišćana, najmanje 30 mrtvih u džamijama FOTO/VIDEO

731

 

Upadom u džamije nekih hrišćanskih terorista poginulo i pucnjavama koje su se dogodile u dvije džamije u mjestu Krajstčurč na Novom Zelandu, poginulo jenpreko 30 ljudi, prenjeli su svjetski mediji.

 

Napadač je uhapšen, kao i još tri osobe.

Policija je deaktivirala nekoliko improvizovanih eksplozivnih naprava koje su bile zakačene za motorna vozila.

“Napadač je upao u džamiju Masdžid Al Nor desetak minuta po početku molitve i otvorio vatru. Ispalio je desetine, ako ne i stotine metaka. On je belac, plave kose, niskog rasta, nosio je šlem i pancir”, rekao je očevidac Ahmad al-Mahmud.

Pucnjava se dogodila i u džamiji Linvud Masdžid.

Svjedoci kažu da su vidjeli muškarca kako izlazi iz džamije, koji je nosio kamuflažno odijelo i kacigu nakon pucnjave. Nezvanično se saznaje i na pronalazak bombe u neposrednoj blizini.

Lokalno stanovništvo muslimanske vjeroispovesti je navodno jurilo napadača iz Linvud džamije i pucalo na njega, pre nego što se odvezao motornim vozilom.

Policija je uhapsila četiri osobe, uključujući i jednu ženu, a javni objekti su zatvoreni kao i sve džamije na Novom Zelandu.

Svjetski mediji o teroristi:

Jedan od napadača je identifikovan kao Brenton Tarant, a mediji prenose da je on na svom Fejsbuk profilu uživo prenosio napad, za koji je sam istakao da je terorističke prirode.