Tiodorović: Kraj drugog pika korone posle vikenda

573

“U svakom slučaju možemo reći da ćemo tek posle vikenda, sledeće nedelje, imati opadajući trend. Videćemo tada koliko je narod shvatio da je ovo ozbiljno, a jeste ozbiljno. Taj pad neće biti ođednom, mora nekoliko dana polako da opada, pa tek da se svede na neku sporadičnu pojavu,” rekao je prof. Tiodorović.

On objašnjava da nemaju pacijenti, među kojima i mladi, tešku kliničku sliku samo zato što su pokušali virus da preleže na nogama.

“To je kod mladih ljudi, svakako prisustno, nisu se odmah javili. Drugo, kada imate mnogo zaraženih, imate veću količinu infekta odnosno virusa. A, veća količina virusa će odmah produkovati kod ljudi teže kliničke slike, a takve slike će dovesti do potrebe za kiseonikom i respiratorom. Kada dođe pacijent do respiratora, šanse da preživi su 50 prema 50,” kaže prof. dr Tiodorović.

Drugi pik prvog talasa Srbiji se dogodio maltene u trenutku kada smo bili na korak od danas sa nula zaraženih. Profesor Tiodorović primećuje da smo prethodno, nakon popuštanja mjera imali situaciju kao da je ljude neko pustio sa lanca.

“Jeste me delimično iznenadilo, jer sam se ipak nadao da će se stanovništvo ponašati shodno predloženim mjerama i da će njihovo ponašanje više biti zasnovano na sili argumenata. Ali, ako vi dođete u situaciju da morate da primjenjujete argument sile – da ograničite kretanje, uvedete obaveze, to nije ista situacija. Uvek sam bio protiv primjene ovog drugog jer ljude prvo treba informisati, naučiti, ponuditi im edukaciju i objašnjanje. Očekujete da postanu svesni situacije i da će se ponašati na odgovarajući način, a to znači da će pokušati da smanje rizik. E, mi to nismo imali, i sa te strane nisam iznenađen pikom,” kaže prof. dr Tiodorović.

U firmama ima obolelih, ali je u njima je manja mogućnost zaraze jer su preduzetete mjere čak i rigorozne sa kažnjavanjem. Jeste radno aktivno stanovništvo najviše prisutno u ovom broju obolelih ali nama su za sejanje infekcije i za njeno širenje, bar po podacima koje možemo da sagledamo u velikim gradovima, krivi mladi. Ovde imamo više posledice skupova, iako je bilo zaražavanja i u firmama, po jedan, dva slučaja. Međutim, na proslavama ili u kafiću, može da sedi do vas, bez rastojanja, a zaražen je.

Profesor kaže da od nas samih zavisi da li može do kraja leta da nam se dogodi i treći pik.

“Da li će biti još jedan pik zavisi od toga jesmo li shvatili težinu i ozbiljnost ove bolesti. Zavisi od nas samih,” ističe on.

Šta će nam se dešavati na jesen, prema njegovim riječima, mnogo zavisi od toga kako će se sada sa virusom izboriti južna polulopta pogotovo Brazil, Argentina i Australija.

“Ako se virus tamo održi, onda ćemo imati veliki problem na jesen. Ali, ako oni budu uspjeli da ga suzbiju i svedu na sporadično javljanje, onda će to ličiti na pandemijski grip koji je postao sezonski,” objašnjava prof. dr Tiodorović i naglašava da je jedina prava mjera nošenje maski, dezinfekcija i održavanje distance.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.