Tražili mito da donacija stigne do bolnice!

586

Pripadnici MUP i BIA, u saradnji sa tužilaštvom u Beogradu, uhapsili su petoro osumnjičenih da su od humanitarne organizacije tražili novac da bi ubrzali carinjenje medicinske opreme vrijedne 691.000 dolara.

Kako saznajemo, uhapšeni su Bojan Mišić, špediter (50) iz Niša i vlasnik i direktor BRW CARS, Draško Kandić (49), službenik firme TRACE SERBIA, Nebojša Nešić (43), vlasnik i direktor firme HERBA FARM, Danilo Mihajlović (33), odgovorno lice preduzeća “Labor Farm” i Milenko Nikić (55), visokorangirani službenik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije.

Oni su, kako se sumnja, u nekoliko navrata zahtijevali 37.500 evra od predstavnika humanitarne organizacije “28. jun”, kako bi Nikić posredovao da dobiju dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva za uvoz medicinske opreme i sredstava. Ta medicinska sredstva, u vrijednosti od 691.000 dolara, prikupila je srpska dijaspora u SAD i Kanadi, a prije četiri mjeseca stigla su na carinu u Niš. Međutim, donirana medicinska oprema još nije upućena u Klinički centar u Nišu, na KiM, Republici Srpskoj, još nije stigla do odredišta, jer je tek dva dana prije hapšenja osumnjičenih, predat zahtjev za dobijanje dozvole. U međuvremenu su od humanitaraca tražili novac da bi „ubrzali dobijanje dozvole“. Kako se uvoz opreme odužio, humanitarci su slučaj prijavili policiji koja je reagovala.

Mišić i Kandić su uhapšeni prilikom primopredaje dijela novca, 17.000 evra, u Novom Beogradu. Određeno im je zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Kako “Blic” saznaje, jedan od uhapšenih, Milenko Nikić bio je državni sekretar u Ministarstvu trgovine 2008, zatim savjetnik kod Aleksandra Vulina dok je bio ministar bez portfelja zadužen za KiM, pa direktor Vladine Kancelarije za KiM 2014. Kada je Vulin preuzeo Ministarstvo za rad, bavio se pitanjima u vezi sa migrantima.

– Stupanjem na dužnosti ministra za rad, Zoran Đorđević je zatekao Nikića na toj poziciji i od njegovog dolaska 2017. radio je na privremeno-povremenim poslovima. Dok je Đorđević u ministarstvu, Nikić nije imao nikakve rukovodeće funkcije, ni ovlašćenja – kaže izvor “Blica”.

Izvor: Blic/Sandžak danas