“TRAŽILI OTKUP I ŠIRILI PANIKU, PA TVRDE DA SU SE ŠALILI” Pušteni na slobodu a tvrdili da znaju gdje je Danka Ilić

506

Lažna otmica i šala koja je iznemirila javnost: Sloboda za osumnjičene

SARAJEVO – U nedavnom preokretu događaja, Bašar Tufankiji, Zakuan Tufankiji i Muhamed Tufankiji, trojica muškaraca uhapšenih u Sarajevu zbog sumnje da su tražili 50.000 evra otkupa za informacije o nestaloj dvoipogodišnjoj Danki Ilić, pušteni su na slobodu. Federalna uprava policije (FUP) podnela je izveštaj Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu koje je odlučilo da osumnjičeni mogu nastaviti da se brane sa slobode.

Incident koji je privukao pažnju javnosti dogodio se kada se Bašar uključio u čet uživo na TikToku, tvrdeći da zna gde se nalazi nestala devojčica i tražeći otkup. Ubrzo nakon hapšenja, osumnjičeni su tvrdili da je sve bila šala, što nije umanjilo ozbiljnost njihovih postupaka u očima javnosti i pravosudnih organa.

Emil Sutjeska, portparol FUP-a, i Azra Bavčić, portparol Kantonalnog tužilaštva, potvrdili su da su osumnjičeni pušteni, jer tužilaštvo smatra da nema zakonskog osnova za dalje zadržavanje. Ovaj slučaj izazvao je brojne reakcije u javnosti, od šoka i neverice do kritika na račun lakoće s kojom se širi panika i lažne vesti.

Ovaj incident služi kao opomena o opasnostima koje donosi neodgovorno ponašanje na društvenim mrežama, posebno u situacijama koje uključuju osjetljive teme kao što je nestanak deteta. Dok se pravosudni proces nastavlja, zajednica ostaje uznemirena i sa pitanjima o odgovornosti i posledicama takvih “šala”.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *