Tuča i haos u Skupštini Crne Gore, policija privela sve poslanike DF

603

U Skupštini Crne Gore dogodio se incident, nakon odbijanja amandmana Demokratskog fronta na predloženi Zakon o slobodi vjeroispovjesti. Svi poslanici DF-a su privedeni. Prethodno je usvojen Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti u načelu, nakon cijelodnevne rasprave.

Skednica koja je nastavljena desetak minuta posle ponoći, prekinuta je pošto se dogodio incident.

Prema izjavama pojedinih poslanika, bačena je “dimna petarda” ili suzavac. Stolu predsedavajućeg Skupštine prišlo je još nekoliko poslanika DF-a, pokušavajući da sa njega skinu dijelove tehnike, nakon čega je intervenisalo obezbjeđenje Skupštine. U plenarnu salu ušlo je nekoliko osoba sa gas maskama na licu, prenele su Vijesti.

Drugi poslanici su svjedočili da je bačena i jedna flaša i da su iščupani mikrofoni.

Svi poslanici DF-a su privedeni. U dvije marice sprovedeni su u podgorički Centar bezbjednosti, navode Vijesti. Taj list javlja i da su uhapšene 22 osobe – 18 poslanika DF-a i još četiri osobe.

Poslanik DF Slaven Radunović objavio je snimak iz policijske marice koja ga je sa grupom poslanika prevozila nakon što su udaljeni iz skupštine.

Prethodno su se policija i poslanici DF-a gurali u holu Skupštine.

“Mi smo spremni da se bijemo sa vama, svemu smo naredni, ovo je naš dom, mi smo poslanici, ovo nije vaš dom. Sjednica se neće nastaviti dok se obezbjeđenje ne obračuna sa DF. Odavde dobrovoljno nećemo izaći,” rekao je Andrija Mandić, jedan od lidera DF, dok su poslanici DF-a bili u sali Skupštine.

“Mi smo rekli da smo spremni da poginemo za našu crkvu, to večeras demonstriramo”, rekao je on.

Poslanici vladajuće većine i SDP-a zatim su se vratili u skupštinsku salu nakon incidenta.

“Imali smo scene koje ne priliče parlamentu. Država je pokazala da može da bude strpljiva, odgovorna, ali i odlučna. Ne može se tako ponašati u parlamentu Crne Gore”, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

On je rekao da su poslanicima DF izrečene mjere udaljenja sa sjednice. “Oni ne mogu prirustvovati sjednicama narednih 15 dana”, objasnio je Brajović.

U Skupštinu su donijete i gas maske.

gas maskeIzvor: N1

Prethodno je odbačeno više amandmana na Zakon o slobodi vjeroispovesti, koje je večeras u skupštinsku proceduru uvrstio Demokratski front, a koje im je dostavila Mitropolija, nakon višesatne rasprave u Skupštini o tom zakonu. Za zakon je glasalo 46 poslanika, od toga 45 za, a jedan je bio uzdržan.

 

 

Izvor N1