Turska borbena bespilotna letjelica Bayraktar Akinci B oborila visinski rekord

2111

Baykarov glavni tehnološki rukovodilac Selcuk Bayraktar rekao je da je Akinci B najmoćnija borbeno sposobna naoružana bespilotna letjelica u svojoj klasi na svijetu

Vodeći turski proizvođač bespilotnih letjelica kompanija Baykar nastavlja s testiranjem modela borbene letjelice Bayraktar Akinci B, a u jučer obavljenom probnom letu oboren je nacionalni visinski rekord s visinom od 40.170 stopa, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz kompanije navedeno je da je B model Bayraktar AKINCI TIHA (borbena bespilotna letjelica), koji je Baykar razvio domaćim i nacionalnim resursima, u okviru projekta AKINCI koji se provodi pod vodstvom Direkcije odbrambene industrije, prošle sedmice imao prvi let.

Nastavljajući svoje probne letove u Corluu, bez obzira na vremenske uvjete, Bayraktar Akinci B dosegao je visinu od 40.170 stopa nakon testova provedenih na različitim visinama. Bayraktar Akinci B je tako dosegao najveću visinu domaćeg vazduhoplovstva.

Baykarov glavni tehnološki rukovodilac Selcuk Bayraktar rekao je da je Akinci B najmoćnija borbeno sposobna naoružana bespilotna letjelica u svojoj klasi na svijetu.

Generalni direktor kompanije Haluk Bayraktar rekao je da je Baykar završio izvozne sporazume s dvije zemlje za novi model.

“Nakon Akinci B, Akinci C model od 1.900 KS uskoro će biti na nebu”, najavio je Bayraktar.

Riječ je o projektu razvoja bespilotnih letjelica koji se provodi pod rukovodstvom Direkcije za odbrambenu industriju Turkiye. Razvoj i proizvodnja letjelica bazirani su na domaćim turskim resursima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.