Turska / Erbaš: Teravih namaz u kućama, vakcina ne kvari započeti post

86

Na konferenciji posvećenoj predstojećem mjesecu Ramazanu, apostrofirano je da je upravo to mjesec izliječenja i isceljenja na svim aspektima.  Komentarišući odluku vezanu za obavljanje teravih namaza u domovima predsjednik Ureda za vjerske poslove Republike Turske dr Ali Erbaš je kazao da opasnost od epidemije koju doživljavamo i dalje traje.

’’Kao rezultat višestrukih procjena koje smo napravili i višesmjernih konzultacija s ovlaštenim organima naše države, posebno našim zdravstvom, zaključili smo da je prikladnije u trenutnim uslovima klanjati teravih-namaz u našim domovima. Naravno da su naša srca htjela da klanjamo teravije u džamijama. Međutim, zbog opasnosti od epidemijske bolesti, potrebe za dugotrajnim boravkom u zatvorenom prostoru i velikog broja vjernika koji mogu biti potencijalni prenosioci i ove godine ćemo kao i prethodne ostati u svojim domovima.  Ako tok epidemije bude takav da okupljanje u zatvorenom prostoru ne bude predstavljao veći problem za širenje zaraze donijet ćemo novu odluku i podijeliti je sa našim narodom’’

Erbaš je, između ostalog kazao da predstoji period nebrojenih blagodeti i dodao da će vernici u sveti mesec Ramazan ući sa prvim postom u utorak 13. aprila, nakon teravih-namaza koji će klanjati u svojim kućama u ponedjeljak, 12. aprila.

Medije je pozvao da se ponašaju odgovorno i da izbegavaju lažne, slabe i neutemeljene predaje.

 

’’Posebno ih molim da ne zaokupljaju umove naše nacije nepotrebnim pitanjima i raspravama i da se drže podalje od svih vrsta stavova i ponašanja koje mogu prouzrokovati nesigurnost i zbunjenost. U akšamsko vrijeme ostanimo kod kuća a vodimo računa o epidemiološkim mjerama i tokom dana”

Predsjednik Ureda za vjerske poslove Republike Turske dr Ali Erbaš naglasio je da su od građana intezivno dobijali  pitanja u vezi vakcinacije za vreme posta i Visoki savet za verska pitanja donio je fetvu da nema ničeg spornog da se vakcinacija nastavi i tokom predstojećeg mjeseca Ramazana, te da vakcina ne kvari započeti post.

 

Senada Kalić

Foto: diyanet.gov.tr