Turska najoštrije osudila otvaranje ambasade Kosova u Jerusalemu

259

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Turske danas je izrazilo duboku zabrinutost i najoštrije osudilo otvaranje ambasade Kosova u Al-Qudsu (Jerusalemu), javlja Anadolija.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske se navodi kako su lideri naroda koji je pretrpio mnogo boli u borbi za vlastitu nezavisnost u potpunosti zanemarili stanje u kojem se nalazi palestinski narod koji je suočen sa desetogodišnjom okupacijom i teškim kršenjima ljudskih prava.

“Lideri Kosova su se ponašali oprečno ustaljenim parametrima mirovnog procesa, uključujući i rezoluciju Ujedinjenih nacija o statusu Al-Qudsa te su ugrozili nadu za mir i viziju rješenja bliskoistočne krize na bazi uspostave dvije nezavisne države. Pozivamo lidere Kosova da poslušaju glas razuma i odustanu od ovog neodgovornog i bespravnog koraka“, navodi se u saopćenju.

Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je danas da je zvanično otvorena Ambasada Kosova u Al-Qudsu.

U saopćenju je naglašeno da je Ambasada Kosova u Izraelu, sa sjedištem u Al-Qudsu, otvorena na osnovu Vašingtonskog sporazuma od 4. septembra 2020. godine, kojim je formalizovano uzajamno priznavanje između Kosova i Izraela, kao i na bazi posvećenosti Vlade Kosova izraelskoj vladi i američkoj administraciji te preduzetim radnjama od 1. februara.

Izvor: Anadolija