erdogan

Turska neće uvoditi sankcije Rusiji: Ko će razgovarati s njima ako su svi mostovi srušeni?

838

Glasnogovornik predsjednika Turske Ibrahim Kalin izjavio je danas kako se Turska ne namjerava pridružiti zapadnim zemljama u uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

Tokom razgovora za CNN Turk, Kalin je izjavio kako će Turska uvijek djelovati na osnovu prioriteta države.

“Trebalo bi da postoji strana sposobna da vodi razgovore s Rusijom. Ko će razgovarati s Rusijom ako su svi mostovi spaljeni? Ne planiramo uvoditi sankcije kako bismo zadržali kanal komunikacije otvorenim”, rekao je Kalin.

On je dodao kako Ankara ne namjerava donositi mjere koje bi naštetile i samoj Turskoj.

“Održavamo bliske odnose s Rusijom u oblastima kao što su turizam, snabdijevanje prirodnim gasom i poljoprivreda”, ističe Kalin.

Kada je riječ o zatvaranju moreuza za ruske ratne brodoe, Kalin ističe kako je konvencija iz Montreuxa, koja Turskoj dozvoljava blokada moreuza Bosfor i Dardaneli za strane ratne brodove, odigrala ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti na Crnom moru.

“Mi tumačimo konvenciju na način koji nam omogućava da spriječimo rast tenzija. Također smo u konsultacijama sa stranama o tome sve i obavijestili. Do sada nismo dobili niti jedan zahtjev za prolazak ratnih brodova kroz moreuze”, napomenuo je Kalin.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *